Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди законопроекта на Закона

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди законопроекта на Закона
Коментари Харесай

Работодателите остават против квотите за хора с увреждания

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) разиска законопроекта на Закона за хората с увреждания.

От съвета стана ясно, че законопроектът на Закона за хората с увреждания не се приема от синдикатите и работодателските организации по въпроса за квотите за хората с увреждания, съобщи вицепремиерът и водач на НФСБ Валери Симеонов.

Той изясни, че в него са открити редица съществени пропуски. Законът бил изработен под напън, стана ясно още от думите на Симеонов.

" Законопроектът е заченат в грях ", оцени вицепремиерът.

Васил Велев от АИКБ разгласи, че не поддържа законопроекта на Закона за хората с увреждания. Той уточни девет аргументи, само че избори единствено две от тях. Първата е, че статутът на телковите решения не са трансформира, а той е напоен от корупция.

Втората причина е, че общественото приобщаване на хората с увреждания е неверно дефинирано.

От АИКБ се оповестиха и срещу квотите за наемане на лица с увреждания, тъй като съгласно тях не това е методът за разрешаване на казуса.

" Чрез законопроекта някой проблеми ще се решат, като да вземем за пример нечий рейтинг или митинг ", уточни Велев. Той добави, че ще се изхарчат едни 150 милиона лв., без да се решат проблемите.

Лидерът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов изясни, че хората с увреждания са дееспособни и те били представяни от друго лице (настойник). Според него квотите нямало да доведат до нищо положително.

Манолов оцени законопроекта за хората с увреждания като " написан закон в среда на нервности, съмнителна подготвеност и битка за пари. "

Експертът от КНСБ Асия Гонева изясни, че синдикалната организация поддържа законопроекта за хората с увреждания. От синдикалната организация обявиха, че най-сетне ще се излезе от пълномощията на общественото министерство. По думите им имало други министерства и ведомства, които също носят отговорност за казуса на хората с увреждания.

" Предприятията би трябвало да имат отговорност към хората с увреждания, тъй като те не са друго общество, а са част от нашето общество ", прикани Ася Гонева.

Тя прикани държавното управление да каже най-малко една добра дума за комисията, създала проектозакона за хората с увреждания. Гонева посочи, че КНСБ ще внесат своята позиция по законопроекта на 28 октомври.

Българската стопанска камара също се разгласи срещу законопроекта заради три аргументи. Те не се задоволени от структурата на органите, посочени в закона. Втората причина е, че от стопанската камара не виждат използване на интернационалните актове за хората с увреждания. Последният фактор, който показаха от БСК е, че квотите за хората с увреждания идват в допълнение и в случай че се извърши 14% претовареност, то 7 индивида от 50 души ще бъдат с увреждания.

От БСК недоволстват, че при несъблюдение на квотите за назначение на хора с увреждания, санкцията от 10 000 лв., би засегнала близо 35 000 предприятия с 50 души.

Представителите от Българко комерсиално промишлената палата (БТПП) показаха, че страната трансферира обществените функционалности върху работодателите, което било недопустимо и неправилно. Те упорстват да се знае какви тласъци биха били планувани за квотите и там да бъде ориентиран акцентът.

БТПП прикани самите хора с увреждания да се насочат повече върху образованието, с цел да бъдат по-привлекателни за работодателите.

От КРИБ също се оповестиха срещу законопроекта, тъй като той не давал ясни концепции и гаранции. Те поддържаха концепцията хората с увреждания да бъдат образовани, с цел да бъдат привлекателни за работодателите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР