Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди и допълненията на

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди и допълненията на
Коментари Харесай

Тристранката се въздържа по законопроектите на БСП

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) разиска и допълненията на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) и на Закона за фамилни помощи за деца.

От съвета стана ясно, че първият законопроект, който бе прегледан по време на съвещанието на Тристранката - Законопроект за изменение и допълнение на Закона за българските персонални документи , импортиран от Вътрешна македонска революционна организация по принцип бива подсилен от работодателските организации, само че не и от КРИБ, които се въздържат, а МТСП и синдикалните организации не поддържат законопроекта в частта за законовата миграция и законовата подвижност.

По другите два законопроекта, импортирани от ПГ на Българска социалистическа партия - Законопроект за допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за фамилни помощи за деца, Тристранката се въздържа от поддръжка.

Против се изрекоха от Министерство на труда и обществената политика (МТСП) и Министерство на финансите (МФ). Предложенията на Българска социалистическа партия срещат частична поддръжка единствено от синдиката КТ " Подкрепа " , като и от КНСБ се изрекоха срещу.

Вносителите предлагаха пенсиите за трудова активност, които са отпуснати до 31 декември 2016 година, да се преизчисляват от 1 септември 2019 година като самостоятелният коефициент за съответният човек се умножи по средномесечния застрахователен приход за страната за 2015 година

От Българската стопанска камара (БСК) не желаят да имат принос към 138-та смяна на КСО. Експертите от Българска търговско-промишлена палата (БТПП), АИКБ, КРИБ и Съюза за стопанската самодейност (ССИ) се въздържат от поддръжка на законопроекта, защото липсвала финансова аргументация в него. Мотивите на вносителите са безусловно превратни, съгласно АИКБ.

По отношение на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за фамилни помощи за деца, даже и от КТ " Подкрепа " показаха мнение, че липсва ресурсна обязаност. С измененията в закона се предлага еднократната помощ за второ и трето дете да бъде в размер на 10 минимални заплати , в случай че двамата родители са обезпечени 24 месеца преди раждането на детето. Другото предложение планува помощта за началото на образователната година за деца от фамилии с ниски приходи да се разшири освен за първокласници, само че и за децата от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. В момента помощта за първокласник е 250 лева

По думите на Димитър Манолов би трябвало да се откри рационалната обществено-поносима граница за фамилни помощи за деца . АИКБ желаят да видят комплекс, който да отива по-далеч и като ограничения, и като пари за децата. БСК също упорства за по-широк спор и консенсус по тематиката. БТПП, КРИБ и ССИ се въздържат от поддръжка на законопроекта.

По време на Тристранката бе показан и плана на Анализ на социално-икономическото развиване на страната след присъединението ѝ към Европейски Съюз . Целта посредством плана е да се сформира потребна тактика за всички, които вземат участие в обществено-икономическия живот на страната. КНСБ и АИКБ регистрираха, че документът е добър, само че видяха пропуснати основни браншове като енергетика, промишлеността и преработващата индустрия, сухопътният превоз, нямало разбор на ромски отпечатък, ограничение на безработицата.

Финансовият министър Владислав Горанов прикани да се гледа на разбора като един по-сериозен спор, а не като на разбор. Според Горанов анализът няма смисъл да се преработва, а може да стане основа за размисъл за всеки един от нас. Този материал може да се употребява като основа и за рецензия към ръководството, обърна се Горанов към депутата от Българска социалистическа партия Филип Попов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР