Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди днес актуализиран вариант

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди днес актуализиран вариант
Коментари Харесай

Консенсус за компенсиране на фирмите, но синдикати и работодатели - с резерви

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) разиска през днешния ден обновен вид на плана на държавното управление по отношение на компенсиране на работодатели, наранени от рецесията с новия ковид .

Представителите на работодателските и синдикалните организации кардинално са подкрепили новия вид на държавния план, като са изразили избрани запаси по повод приложимостта му , прецизират от Българската стопанска камара (БСК).
 Държавни обезщетения за всички наранени браншове поради рецесията желаят от ССИ
Държавни обезщетения за всички наранени браншове поради рецесията желаят от ССИ

От Съюза обезпокоени, че доста стопански действия не са включени в мярката 60/40

В новия вид на постановлението на държавното управление се планува компенсацията от страна на страната в размер на 60% върху брутното трудово заплащане на служащите и чиновниците да имат право да употребяват работодатели от всички браншове на стопанската система, чиито доходи от продажби са намалели с минимум 25% , заради изцяло или отчасти прекратена работа в резултат на изключителното състояние.

Приложеният към постановлението лист със браншове, подлежащи на обезщетения, ще се отнася единствено за работодателите, спрели работа вследствие заповед на държавен орган.
 През ББР могат да се компенсират най-малко 2% от евентуалния спад на Брутният вътрешен продукт
През ББР могат да се компенсират най-малко 2% от евентуалния спад на Брутният вътрешен продукт

Шефът на банката Стоян Мавродиев за ограниченията на държавното управление

Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева се е съгласила с предлагането на обществените сътрудници прагът за право за обезщетение да бъде свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби.

Спорен е бил въпросът към кой интервал да се регистрира този предел. Според заложеното в плана на държавното управление спадът би трябвало да е към осреднените доходи от продажби за януари и февруари 2020 година Част от обществените сътрудници предложиха за референтен интервал да се взимат съответните месеци на миналата година (например, март 2019 по отношение на март 2020 г.), а другото предложение е било спадът да се пресмята на база 1/12 от приходите от продажби през 2019 година

Сред противоречивите въпроси е бил и каква документи ще е нужна за доказване на спада в продажбите. В последна сметка е бил общопризнат методът съпоставката да се прави по отношение на същия интервал на миналата година .
 Българска социалистическа партия пита: А ще стигнат ли парите до компаниите?
Българска социалистическа партия пита: А ще стигнат ли парите до компаниите?

Държавната помощ е мистерия за икономическата доктрина и процедура

Правителство, работодатели и синдикати са били единомислещи по няколко основни оферти и тези:
Че е нужна смяна в Закона за изключителното състояние, където е заложена мярката 60/40 - съответствие, което прави държавното разпореждане неприложимо за голямата част от българските компании, изключително за микро-, дребните и междинните предприятия; Да се сътвори обществен указател на фирмите, които ще бъдат подкрепени по силата на постановлението; Да се облекчи оптимално размерът документи, нужен за кандидатстване за компенсации; Да се уточняват част от текстовете в постановлението, тъй че да няма благоприятни условия за странични тълкувания; Постановлението е единствено една от антикризисните ограничения, по тази причина е належащо незабавно създаване и приемане на повсеместен антикризисен проект, комплекс от ограничения в поддръжка на стопанската система, в средносрочен и дълготраен проект.  Синдикатите: Държавата да дава на служащите, а не на компаниите парите за заплати по време на изключителното състояние
Синдикатите: Държавата да дава на служащите, а не на компаниите парите за заплати по време на изключителното състояние

За да няма злоупотреби...

До обяд на следващия ден (29 март) членовете на НСТС ще изпратят писмените си бележки и оферти, за прецизиране на текстовете в постановлението, а в понеделник (30 март) на изключително съвещание на Министерския съвет, то ще бъде дефинитивно признато, с цел да може оптимално бързо компаниите да имат опция да се възползват от опциите за компенсиране на техните загуби, подбудени от рецесията.

Радосвет Радев, ръководител на БСК: " Това разпореждане се занимава с възнагражденията на работещите. Подкрепата на стопанската система не е единствено заплати. Не е единствено избавяне на хора. Подкрепата на стопанската система включва цени на тока, обезпечаване на транспортни коридори, работа на митниците и какво ли още не. Неща, за които ние не сме проронили и дума. Затова споделям, че това е първа стъпка. Ако не създадем останалите стъпки, ние пишем некролога на българския бизнес . "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР