Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изгони омбудсмана Мая Манолова

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изгони омбудсмана Мая Манолова
Коментари Харесай

Тристранката изгони омбудсмана Мая Манолова от заседанието си

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) изгони омбудсмана Мая Манолова от съвещанието си.

Председателят на НСТС - вицепремиерът Валери Симеонов - твърди, че Манолова няма право да участва, защото съвещанието е закрито, а тя не е член на съвета и не е поканена публично. Той сподели още, че в случай че Манолова е желала да участва, е трябвало да се обърне към него преди съвещанието.

" Мястото на омбудсмана е там, където се разискват проблеми, които засягат правата хората и това ми е позволено от закона за омбудсмана ", разяснява Манолова, представена от БГНЕС. Тя акцентира, че е вносител на един от законопроектите, които се разискват - за ранното пенсиониране на миньорите.

На днешното си заседание тристранката трябва да разиска и плановете на постановления на Министерски съвет за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите за здравна експертиза и на районните картотеки на здравна експертиза, и изменение и допълнение на Наредбата здравната експертиза, импортирани от министъра на опазването на здравето.

По-късно от Българска социалистическа партия дефинираха като недопустимо изгонването на Мая Манолова . Те изпратиха до медиите позицията си по тематиката. " Неприемливо е Омбудсманът да бъде гонен от съвещание на Тристранния съвет, още повече в миг, когато се разискват ТЕЛК и пенсионирането на миньорите - въпроси, които засягат директно живота на хиляди българи. Ролята на публичния бранител е да отстоява правата на индивида. В тази връзка, аргументът за неспазена процедура по наличие на Омбудсмана на съвещанието е неплатежоспособен и е опит за следващо непрозрачно взимане на решения. Припомняме, че в петък, народни представители от Българска социалистическа партия за България се срещнаха с миньори. И тогава, и в този момент заявяваме, че поддържаме измененията за пенсионирането им ", обявиха от левицата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР