Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изгони омбудсмана Мая Манолова

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изгони омбудсмана Мая Манолова
Коментари Харесай

Валери Симеонов изгони Мая Манолова

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) изгони омбудсмана Мая Манолова от съвещанието си. Според ръководителя ѝ вицепремиерът Валери Симеонов публичният бранител няма право да участва, защото съвещанието е закрито и тя не е член на съвета, съобщи БНР.

Омбудсманът изясни, че тематиките, които ще се разискват са значими, а по един от законопроектите даже тя е вносител - този за ранното пенсиониране на миньорите. „ Мястото на омбудсмана е там, където се разискват проблеми, които засягат правата хората и това ми е позволено от закона за омбудсмана “, разяснява с оскърбление Манолова.

Председателят на съвещанието Симеонов сподели, че омбудсманът не е поканен публично и съобщи, че в случай че е желала да участва е трябвало да се обърне към него преди съвещанието.

На днешното си съвещание Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) би трябвало да разиска плановете на постановления на Министерски съвет за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите за здравна експертиза и на районните картотеки на здравна експертиза, и изменение и допълнение на Наредбата здравната експертиза, импортирани от министъра на опазването на здравето.

Здравното министерство предлага да отпадне математическата формула за пресмятане на голям брой увреждания. Идеята е ТЕЛК-овете да отразяват всички болести на пациента в експертното решение, само че при пресмятане на % трайно понижена продуктивност да се взема поради единствено най-тежкото. В претекстовете към законопроекта се показва, че по този начин ще се отстрани другият метод при оценяването на болести от един и същи клас, както онкологичните. Законопроектът е бил отритнат от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Срещу новите правила се оповестиха и работодателските организации.

НСТС би трябвало да прегледа и Проект на изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване.

Неприемливо е омбудсманът да бъде гонен от съвещание на Тристранния съвет, още повече в миг, когато се разискват ТЕЛК и пенсионирането на миньорите - въпроси, които засягат директно живота на хиляди българи. Ролята на публичния бранител е да отстоява правата на индивида. В тази връзка, аргументът за неспазена процедура по наличие на омбудсмана на съвещанието е неплатежоспособен и е опит за следващо непрозрачно взимане на решения. Това обявиха от Българска социалистическа партия.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР