Националният съвет за тристранно сътрудничество не прие социални предложения на

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество не прие социални предложения на
Коментари Харесай

НСТС не прие социални предложения на БСП

Националният съвет за тристранно съдействие не одобри обществени оферти на Българска социалистическа партия.

На днешното съвещание бяха разисквани оферти за промени в Кодекса за обществено обезпечаване и в Закона за фамилни помощи за деца, импортирани от левицата. Предложенията за промени в Кодекса за обществено обезпечаване, импортирани от Българска социалистическа партия не бяха подкрепени от членовете на НСТС, като се изключи КТ "Подкрепа ". Вносителите оферират пенсиите за трудова активност, които са отпуснати до 31 декември 2016 година, да се преизчисляват от 1 септември 2019 година като самостоятелният коефициент за съответният човек се умножи по средномесечния застрахователен приход за страната за 2015 година

Националният съвет за тристранно съдействие разиска измененията в Закона за фамилни помощи за деца, импортирани също от Българска социалистическа партия. Социалните сътрудници, като се изключи КТ "Подкрепа ", не поддържаха предлаганите промени. От КТ "Подкрепа " не са съгласни, че предлаганата еднократна помощ за раждане е обвързана с осигуровките.

Социалното и финансовото министерство също не поддържаха препоръчаните промени. С измененията в закона се предлага еднократната помощ за второ и трето дете да бъде в размер на 10 минимални заплати, в случай че двамата родители са обезпечени 24 месеца преди раждането на детето. Другото предложение планува помощта за началото на образователната година за деца от фамилии с ниски приходи да се разшири освен за първокласници, само че и за децата от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. В момента помощта за първокласник е 250 лева

В дневния ред на съвещанието бяха направени оферти за промени в Закона за българските персонални документи, импортирани от Юлиян Ангелов и група народни представители на Вътрешна македонска революционна организация. Работодателските организации по принцип поддържат оферти законопроект. Това сподели вицепремиерът Марияна Николова на брифинг пред публицисти в Министерския съвет след съвещанието на НСТС. КРИБ се въздържа от поддръжка. Социалното министерство и синдикалните организации не поддържаха законовите оферти в частта им за трудовата миграция и подвижност.

Вносителите на законопроекта оферират издаването на персонални документи за жителите с български генезис, живеещи отвън България, които да важат единствено за територията на страната. Целта е да се реши въпросът с неналичието на работна ръка и да се преодолеят проблемите с демографската рецесия.

Социалните сътрудници оцениха като добра основа за спор показания план на Анализ на социално-икономическото развиване на страната след присъединението й към Европейски Съюз, добави Николова. Резултатите от дебатите ще залегнат в основата на бъдещата тактика за развиването на България 2020-2030.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР