Националният съвет за тристранно сътрудничество не подкрепи законопроект за промяна

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество не подкрепи законопроект за промяна
Коментари Харесай

НСТС не подкрепи предложението за допълнителен отпуск за майките

Националният съвет за тристранно съдействие не поддържа законопроект за смяна на Кодекса на труда на "Воля ", с който се предлага майките с деца до 18-годишна възраст да имат право на в допълнение - за всяко дете, на един работен ден заплатен годишен отпуск за всяка календарна година.

Синдикалните организации обявиха поддръжка, БТПП кардинално поддържа предлагането, а останалите работодателски организации и МТСП се въздържаха от поддръжка, като имат кардинални съображения, заключи ръководителят на НСТС вицепремиерът Марияна Николова след съвещанието на съвета.

В претекстовете за предлагането за смяна се отбелязва, че в Кодекса на труда е уредена опцията посредством групов трудов контракт да бъде контрактуван спомагателен заплатен отпуск за всяка работничка с едно или повече деца, само че със законодателната смяна се вкарва наложителен подобен ден. Така смяната ще засегне всички майки, а освен тези, които са страна по групов трудов контракт, пишат вносителите.

МТСП не поддържа законопроекта с причините, че през юли беше оповестена инструкция на Европейска комисия за равновесие сред персоналния и професионалния живот, която би трябвало да бъде въведена в националното законодателство в границите на тригодишен интервал, сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков. Той напомни, че в тази инструкция една от ограниченията е въвеждането на наставнически отпуск за развъждане на деца до 8-годишна възраст, като българското законодателство би трябвало да бъде деликатно синхронизирано с директивата. Другият мотив, с който министерството не поддържа законопроекта, е, че нарушава главен принцип на законодателството - равнопоставеност на всички обезпечени, като планува този спомагателен отпуск единствено за майките.

КНСБ показва кардинална поддръжка за този метод и счита, че това е в подтекста на директивата на Европейски Съюз за съвместяване на персоналния и професионалния живот, сподели Ася Гонева от синдиката. От КНСБ оферират тази опция да бъде разширена и във връзка с бащите.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа " уточни, че от синдиката поддържат предлагането, тъй като би трябвало да се предизвикват всички ограничения с демографски позитивен резултат. Същевременно обаче от Конфедерацията означават, че все още няма дискриминация за майките, които не се употребяват от договореностите по групови трудови контракти, защото всеки един служащ в страната би могъл или да се причисли към действителен КТД, или да провежда профсъюз на работното си място и да инициира договаряния за КТД за спомагателен заплатен отпуск.

От АИКБ считат, че опциите, които дава груповото трудово договаряне, не изключва опцията работничките да договарят с работодателите си повишен размер на платения годишен отпуск за една или друга цел. Мотив за неподкрепата е и неналичието на финансови планове - по какъв начин тези спомагателни дни отпуск ще се отразят на стопанската система.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР