Националният съвет за тристранно сътрудничество не подкрепи предложенията на здравното

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество не подкрепи предложенията на здравното
Коментари Харесай

Националният съвет за тристранно сътрудничество не подкрепи здравното министерство

Националният съвет за тристранно съдействие не поддържа предложенията на здравното министерство за промени в наредбата за здравната експертиза. От КРИБ застанаха зад предлаганите промени . Ася Гонева от КНСБ съобщи, че Конфедерацията дава право на държавното управление да поеме своята отговорност за измененията, доколкото то ги прави в отговор на настояванията на хората с увреждания.

Промените плануват съпътстващите болести да се вземат поради по-лесно от настоящата разпоредба. В момента при определянето на експертното решение се взема поради единствено главното заболяване.
Само в случай че то носи най-малко 80 %, а сборът на съпътстващите - най-малко 50 %, на хората се дават и спомагателни 20 %.

Министерството на здравеопазването предлага хората да получават 20 % за съпътстващите, в случай че най-малко две от болесттите са над 50 %.

До измененията се стигна след изработен разбор на настоящата сега разпоредба, която е в действие от август предходната година, както и след митинги на хората с увреждания.-->

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев уточни, че съгласно разбора е станало ясно, че в настоящата сега разпоредба има избрани неща, които работят против хората с увреждания, в това число - и против децата с увреждания, и крайната оценка на увреждането не дава отговор на действителното здравословно положение. Тя не дава и нужните права на хората, съответстващи на здравословното им положение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР