Националният съвет за тристранно сътрудничество, който включва представители на правителството,

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество, който включва представители на правителството,
Коментари Харесай

Работодателите и синдикатите не се разбраха за държавната помощ

Националният съвет за тристранно съдействие, който включва представители на държавното управление, работодателите и синдикатите, не реализира единомислеща поддръжка по плана на Министерски съвет за реда на погашение на обезщетения на работодатели, прекратили работа заради оповестеното изключително състояние. Всяка от организациите на работодателите и на служащите и чиновниците показа писмени мнения с съответни бележки и оферти.

Проектът на Постановление на Министерския съвет е създаден за подкрепяне на работодателите от засегнатите браншове и стопански действия, опазване на заетостта на техните служащи и чиновници, и регламентира изискванията и реда за погашение на обезщетения. Усложнената епидемиологична конюнктура, в резултат на бързо разпространяващия се ковид (COVID-19) оказва неподходящо влияние върху редица браншове и стопански действия – хотелиерство и ресторантьорство, преработваща индустрия, строителството, дейностите в региона на културата, спорта и развлеченията, търговията на дребно, пътническия превоз и други

След срещата стана ясно, че ще се наложи в допълнение консултиране с други институции. От кабинета на вицепремиера Марияна Николова пък оповестиха, че договарянията ще продължат в събота.

КНСБ разгласи, че поддържа като цяло плана и обявените преди този момент над 1 милиарда лева за финансиране на мярката „ 60/40 “. Тя се ползва в множеството страни членки на Европейски Съюз, въпреки и в разнообразни съотношения на държавната дотация и лично финансиране. В този си тип капацитетът й е да обезпечи на над 535 хиляди краткотрайно неработещи цялостно трудово заплащане за 3 месеца.

Според синдиката обаче този капацитет разрешава разширение обсега на мярката в целия промишлен бранш, който също доста мощно е обиден, въпреки и не директно от прелюдия режим на изключително състояние, а от съпътстващите отрицателни пазарни резултати. Като аршин за достъп на компаниите предлагаме да се употребява – най-малко 20% спад в продажбите на годишна база през месеца/или тримесечието, преди подаването на документите. Друг вид е потреблението на агрегиран индикатор от 5 претеглени знака.

Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизаторите на гуми бяха измежду най-недоволните.

"Крайно обезпокоени сме от обстоятелството, че от плана на разпореждане за установяване на изискванията и реда за погашение на обезщетения на работодатели за опазване на заетостта на служащите и чиновниците при прекратяване на работа заради изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, са отпаднали всички действия съпътстващи пътническия и товарен сухопътен и въздушен превоз, които са не по-малко пострадали от оповестеното изключително състояние ", разясняват от асоциацията..

През седмицата работодателите излязоха с позиция в която декларират, че 1 милиарда лева за финансиране на мярката „ 60/40 “ са добра концепция, само че с неприятна реализация дотук.

Неработеща мярка, заради недомислени условия. Анонсирана и уредена в Закона за изключителното състояние. Сега се дефинира размерът на средствата. Предлаганата мярка има мощно ограничен обсег – единствено тези предприятия, които са прекратили работа, въз основа на акт на държавен орган. Не включва предприятия със мощен спад на продажбите заради рецесията, т.е. всеобщия случай. Реалното съответствие не е 60/40. За чиновник с месечна брутна заплата (осигурителен доход) от 1000 лева, Национален осигурителен институт ще преведе 600 лева, а служителят коства на работодателя 1 190 лева Около 19 на 100 осигуровки за сметка на работодателя. Съотношението е по-скоро 50/50. Или дружество, на което му е неразрешено да работи и, надлежно - няма доходи, би трябвало да поеме ангажимент за 3 плюс три (общо 6) месеца да изплаща цялостното заплащане и да резервира числеността на личния състав, с цел да получи поддръжка в размер на разноски за труд за месец и половина. Плащайки Данък здания, Такса битови боклуци, разноски за защита, наем или ипотека! Спряно дружество без никакви доходи за незнаен интервал от време! ", се споделя в позиция на работодателите.

Според тях тези 60 на 100, 2/3 ще се върнат назад в хазната до 25-то число на месеца, идващ месеца на погашение на заплатите, под формата на осигурителни заплащания от работодателя и обезпечените лица и като удържан предплатен налог от възнагражденията на чиновниците. От друга страна, служащите се чака да получават цялостен размер на януарския си приход, без да работят, без да имат съответните разноски, които имат, когато вървят на работа.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР