Националният съвет за интеграция на хората с увреждания подкрепи проекта

...
Националният съвет за интеграция на хората с увреждания подкрепи проекта
Коментари Харесай

Националният съвет за интеграция подкрепи проекта на Закон за хората с увреждания

Националният съвет за интеграция на хората с увреждания поддържа плана на Закон за хората с увреждания. Това заяви на брифинг министърът на труда и обществената политика Бисер Петков след привършване на съвещанието на съвета. Двадесет и шест са били гласовете " за ", три - " срещу " и един - " въздържал се ".

На настрана гласоподаване е подложено предлагането за отпадане на закрилата на хора с увреждания при уволняване. Предложението не е било подкрепено от преобладаващата част от консултативния орган. Закрилата остава. Законопроектът ще бъде гледан на НСТС във вторник, в сряда ще бъде импортиран в Министерски съвет, а на 19 октомври ще е в Народно събрание.

Законът не е съвършен, можеше да е по-смел и още по-категорично да съобщи политиките за промяна и гарантирането на правата на хората с увреждания, само че е крачка напред, означи омбудсманът Мая Манолова.Тя ще продължи да упорства през идващите години по по-ясен метод да бъде организиран въпросът с помощните средства и медицинските произведения, тъй че да не се позволява да се източват пари от частни субекти за сметка на хората с увреждания. Мая Манолова желае и по-категорично да се разпишат квотите, които ще подсигуряват трудова претовареност.

По думите на омбудсмана работата по законопроекта е резултат от компромис, който са създали всички участници в работната група, положен е доста труд и е редно да се каже добра дума за продукта на този труд. Това е порядъчен закон, който демонстрира първата стъпка в промяната, заключи Манолова. Според нея тази първа стъпка ще даде повече права на всички хора с увреждания.

Заместник-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова сподели, че законопроектът е уравновесен, има нови моменти, съобразени с Конвенцията за правата на хората с увреждания. Като такива тя дефинира предпазена претовареност за хората с увреждания, хората с тежки увреждания ще имат нужната база, в която да бъдат интегрирани - в трудова среда да имат икономическа интензивност. Освен здравната рехабилитация, се включва и обществената. Правото на психолог и логопед е обезпечено от закона. Има цялостна поддръжка от министерствата медицинските произведения и помощните средства бързо да влязат в Министерство на здравеопазването, да има стандарт и публичният запас да се разходва за ефикасни средства, добави Стоименова.

Мая Стоицева, представител на протестиращите майки, означи, че в новия закон майките виждат най-хубавото в спомагателните разпореждания и се надяват те да се случат, по този начин както са заложени.

Предвидено да има две национални стратегии - едната за поддръжка на работодателите, която да насочва запас към бизнеса за адаптиране на работни места за хора с увреждания, а другата за налична среда и подвижност, която ще насочва запас за налична среда най-много на жилищни здания, тъй като там има закъснение. Първата стратегия ще се управлява от Агенцията за хора с увреждания, ще бъде обезпечен финансов запас и на планов принцип ще се финансират планове на бизнеса. Втората стратегия също ще се управлява от структури към МТСП и ще финансира планове на физически и юридически лица за адаптиране на жилищни здания.

Квотите за хора с увреждания остават в плана, само че са планувани много хипотези, при които работодателите, които не съблюдават това обвързване, могат да бъдат освободени от компенсационна вноска. Такава догадка са производства и действия, които обективно не допускат ангажиране на хора с увреждания, другата е - неспособност за назначение на човек с увреждане, тъй като Бюрата по труда или частни трудови медиатори не са обезпечили подобен човек. Тези условия ще се ревизират от ГИТ.

Предвидено е осъществяването на задължението за квоти да може да бъде осъществено посредством различни ограничения - посредством закупуване от страна на предприятието на профилирани артикули и услуги, създадени от хората с уврежданията. Продължава дебатът и с работодателите, техните отзиви още веднъж ще бъдат взети поради на утрешното съвещание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания и на съвещанието на НСТС другата седмица.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР