Националният съвет препотвърди позицията на БСП категорично против изнасянето на

...
Националният съвет препотвърди позицията на БСП категорично против изнасянето на
Коментари Харесай

Няма отстъпление за оръжията за Украйна и за ветото за РС Македония

Националният съвет препотвърди позицията на Българска социалистическа партия изрично срещу изнасянето на оръжия, муниции, артикули и технологии с двойна приложимост за Украйна. Освен че за нас това значи замесване на България във войната, това е и ценностен избор, а няма по-висша полезност от мира, безапелационна бе Корнелия Нинова. Няма по какъв начин да желаеме мир, когато доставяме някоя от страните с оръжия, тъй като всяко ново оръжие значи нови убити, изясни тя. Българска социалистическа партия желае войната да спре, да стартират договаряния, да се възстановяват връзките и в света. Нинова посочи, че нито в Министерски съвет като министри, нито в Народно събрание като парламентарна група, нито тя персонално като министър на стопанската система и промишлеността няма да дадат нито един глас за решение или един автограф върху документ за експорт на оръжие. " В закона е записано, че след подписа на ДАНС, ДАР, на МО, на Министерство на вътрешните работи, на Министерство на външните работи, с цел да стане факт експортът, би трябвало да се подпише министърът на стопанската система и промишлеността. В това държавно управление постът е на Българска социалистическа партия. Нито един документ с един патрон изписан върху него няма да подпиша. Това значи, че износът не може да тръгне с изключение на, в случай че някой не желае да ме смени ", акцентира Нинова. Тя разясни, че в случай че се вземе решение за експорт на оръжие за Украйна, Националният съвет ще вземе решение какво да прави Българска социалистическа партия.

По-късно на брифинг Нинова още веднъж повтори, че настояването от Демократична България за изгонването на съветския дипломат Елеонора Митрофанова е последна мярка, последната стъпка преди разкъсване на дипломатическите връзки сред България и Русия. Нито една европейска страна не си е изгонила посланика, за какво ние да сме в тази ястребска позиция, страстите са толкоз високи, а ние призоваваме за разсъдък, добави Нинова.

Българска социалистическа партия няма да трансформира позицията си и за ветото на България по старта на договарянията на районен съд Македония за участие в Европейски Съюз. Нинова напомни, че решението за това би трябвало да се взема от Народно събрание. Няма да допуснем компромис с националния интерес на България нито в Министерски съвет, нито в Народното събрание, позицията ни е твърда, акцентира Нинова.

Третият проблем, който стои пред обединението, е изборът на гуверньор на Българска народна банка. Много преди да се нажежат толкоз пристрастеностите, ние сме декларирали още преди 3 седмици, че шефът на националния трезор не трябва да е човек, излъчен от политически партии в Народното събрание, и да е народен представител, подсети Нинова. Той трябвало да е специалист, почитан от всички, с неоспорим интернационален опит и престиж. Нинова заяви, че би трябвало да продължат диалозите с Има Такъв Народ и Политическа партия и те да отдръпват и двете кандидатури и да се пристъпи към единно предложение на обединението.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР