Националният съвет по тристранно сътрудничество не постигна единодушна подкрепа за

...
Националният съвет по тристранно сътрудничество не постигна единодушна подкрепа за
Коментари Харесай

Вицепремиерът Марияна Николова: Работодателите не одобряват вдигането на минималната заплата на 610 лева

Националният съвет по тристранно съдействие не реализира единомислеща поддръжка за увеличение на минималната заплата. Това заяви вицепремиерът Марияна Николова, която е и ръководител на съвета. 

Очаквано синдикатите са подкрепили нарастването на минималната работна заплата от 560 лева на 610 лева от 1 януари. Тези ограничения бяха заложени в Закона за държавния бюджет за 2020 година, който предходната седмица бе дефинитивно признат от Народното събрание. 

Николова разясни, че Съюзът за стопанска самодейност не поддържа плана. Това е кардинална позиция на работодателите, които неведнъж са заявявали, че не утвърждават административното увеличение на минималната заплата.

Според бюджетната рамка от 1 януари 2021 година минималното заплащане ще стане 650 лева, като размерът му ще се резервира неизменен през 2022 година. Отделно, в заложена мярка за 2020 година още веднъж е планувано нарастване с 10% на средствата за заплати и хонорари на заетите в бюджетния бранш.

" Увеличението на минималната заплата следва поетите предварителни обещания при неналичието на механизъм, критерии и транспарантна методология за нейното установяване, в сходство с неведнъж отправените характерни рекомендации на Европейската комисия. Неясни и непрозрачни все още остават употребяваната методология, модели, упования и съответни изходни параметри, на основата на които се дефинират прогнозните размери на минималната заплата, компенсацията на един нает и други основни индикатори с сериозно значение за икономическото положение на обособени предприятия, браншове и райони, с ниско ниво на създадена добавена стойност, възнаграждение на труда, обществено включване и висока безработица ", безапелационни са работодателите. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР