Националният съвет на Християндемократическия съюз (ХДС) подкрепи лидера си Армин

...
Националният съвет на Християндемократическия съюз (ХДС) подкрепи лидера си Армин
Коментари Харесай

Армин Лашет е кандидатът за канцлер на консерваторите в Германия

Националният съвет на Християндемократическия съюз (ХДС) поддържа водача си Армин Лашет за претендент на консервативния блок за канцлер, съобщи ДПА.

Партиен представител съобщи, че 31 членове на съвета са подкрепили Лашет, а девет са дали своят вот за неговия противник Маркус Зьодер, началник на баварската сестринска партия Християнсоциален съюз (ХСС). Шестима души са се въздържали в гласуването, проведено късно нощес след над шест часа разисквания.

Блокът ХДС/ХСС обичайно избира общ водещ претендент на федералните парламентарни избори. Те ще бъдат на 26 септември.

Зьодер сподели, че ХДС би трябвало да вземе решението кой да бъде претендентът. " Ние в ХСС и персонално аз ще уважим каквото и решение да бъде взето ", сподели той.

Десноцентристкият съюз е най-големият блок в Народното събрание и макар че известността му в социологическите изследвания спада, приемникът на канцлерката Ангела Меркел има възможност да бъде човек от неговите редици, осведоми Българска телеграфна агенция.

Лашет има по-нисък рейтинг от Зьодер в националните допитвания и депутати от ХДС се опасяват, че може да изгубят още места в Народното събрание на изборите.

С поддръжката си за 60-годишния Лашет елитът на ХДС избра да резервира надмощието си в консервативния блок пред вероятността да реализира победа на изборите отпред с 54-годишния Зьодер. Ако баварският министър председател стане водещ претендент, той ще поеме контрола върху консервативния блок и би могъл да господства с години, означи Ройтерс.

Тъй като канцлерката Ангела Меркел ще се отдръпна след изборите, се ускорява натискът върху консерваторите да се спогодят за претендент в миг, когато рейтингите им са на едногодишно дъно поради безредното ръководство на пандемията от COVID-19.

Бъркотията в консервативния лагер е в контрастност с опозиционните Зелени, които, без вътрешни противоборства, избраха през вчерашния ден съпредседателката си Аналена Бербок за кандидатка за канцлер. За пръв път в 40-годишната си история партията излъчва човек, който да се бори за този пост.

Консерваторите резервират нежна преднина в изследванията пред Зелените, само че различията кой да бъде техният претендент може да навредят на напъните им да се задържат на власт без Меркел, която им завоюва четири следващи победи и ръководи 16 години.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР