Националният съвет на БСП започна заседание без лидера Корнелия Нинова.

...
Националният съвет на БСП започна заседание без лидера Корнелия Нинова.
Коментари Харесай

Нинова за заседанието без нея в БСП. Това не е пленум, а сбирка по интереси

Националният съвет на Българска социалистическа партия стартира съвещание без водача Корнелия Нинова. Заседанието бе свикано с подписите на 72 от членовете му, оповестява 24 часа.
На пленума се разискват претекстовете за вота на съмнение, готвен от Българска социалистическа партия, както и политическата конюнктура в страната, гласи признатият дневен ред. Той е друг от в началото импортирания поради смяната на политическата конюнктура в страната. Първоначално опозицията на Нинова искаше събиране на пленума поради вътрешни тематики като неприемането на финансовия доклад на партията за 2019 година и идния директен избор на водач. По правилник пленумът може да се събере с искане на 1/3 от 180-те си членове, само че кворумът за взимане на решения е 95 гласа, обясниха червени. 70 бяха записаните досега на старта на съвещанието, като по-късно продължава да идват още хора. На съвещанието обаче участват повече опозиционери, а ги няма околните на Нинова членове.
Заседанието е свикано от 72-ма души, в залата има 81 души, разгласи Антон Кутев, който е измежду вносителите на настояването да привикване на пленума. Той и сътрудниците му Весела Лечева и Валери Жаблянов излязоха пред медиите, с цел да обяснят какво се случва на " Позитано " 20. По правилник, когато има нужните подписи, Нинова е длъжна да свика Народно събрание. Това, че не го свика, е неин избор. Но това не значи, че Народно събрание може да заседава единствено когато тя реши, изясни Кутев. И упрекна Нинова, че не е поискала да извърши устава. Нито един от хората в залата не желае разединение, увери Кутев. Искаме да динамизираме процесите и да върнем на партията общото начало, добави той. Българска социалистическа партия в никакъв случай не е била лидерска партия и това няма по какъв начин да стане. Опитваме се да възстановим ролята на Националния съвет против избрани лидерски упоритости, без това да докара до разединение, сподели още Кутев. Той изясни, че дневният ред на съвещанието включва позиция на Българска социалистическа партия по отношение на обстановката по отношение на митингите и всичко, което ги поражда - дейности на основен прокурор, кавги, джуджета. Нужен бил, с цел да се формулира ясна позиция за дейностите на Българска социалистическа партия в идващите няколко дни.
Имаме сериозна работа - това, което се случва в страната е обезпокоително и изисква виновна политическа позиция на Българска социалистическа партия, разгласи водещият съвещанието Драгомир Стойнев. Той и сътрудниците му от Изпълнителното бюро Калоян Паргов и Весела Лечева седнаха на трибуната. Цялата страна е вперила взор освен в жълтите павета, а и към " Позитано ", добави Стойнев.
По-рано през днешния ден Корнелия Нинова направи изказване, в което прикани членовете и симпатизантите на Българска социалистическа партия да се включат с поддръжка и организация в митингите, с цел да бъде свалено държавното управление, както и да има митинг пред Народното събрание в деня на дебатите по вота на съмнение, който Българска социалистическа партия ще внесе в сряда. " Цялата страна се тресе, има явна рецесия в ръководството, десетки хиляди жители стачкуват на улицата и е значимо Българска социалистическа партия да се съобщи къде се намира и каква е нашата политическа линия и държание ", сподели на влизане президентът на ПЕС Сергей Станишев. Той описа, че още на съвещанието на градската конференция в събота е изискал да се излезе с апел към членовете и симпатизантите да се включат в митингите и да ги поддържат. Наред с това следва избор на съмнение, което е най-силния политически парламентарен инструмент, по тази причина предложих Българска социалистическа партия да призове жителите да излязат пред Народното събрание по време на дебатите по вота на съмнение, описа Станишев и изрази удовлетворение, че Нинова е възприета концепцията му.
Най-важният въпрос през днешния ден е политическата обстановка в страната, тъй като виждаме, че уредници на тези митинги са политически организации, които имат собствен дневен ред, само че ние до момента не сме декларирали каква е позицията на Българска социалистическа партия, подлага на критика Станишев. Има една анонимна позиция, само че няма декларирана позиция на институцията Национален съвет, Изпълнително бюро, а ние би трябвало да заявим посланието си и към членовете и симпатизанти ни, които чакат политически знак, и към жителите, добави той. За да бъдем ние опция на безобразието на ГЕРБ и този метод на ръчно ръководство, което заобикаля и унищожава институциите към този момент доста години, ние би трябвало да покажем, че почитаме личните си институции в Българска социалистическа партия, сподели още Станишев. И изясни, че има постоянно свикано съвещание на Националния съвет.
На " Позитано " 20 е и избраният отново в събота водач на Българска социалистическа партия в София Калоян Паргов. Разумът надви и получих оценка - аз и цялата организация, за водената политика, разяснява той преизбирането си и благодари на всички за поддръжката. Националният съвет е този, който оперативно управлява и дефинира политиката, изясни Паргов. Основната ни цел бе да има публична позиция на Националния съвет на партията, а не на обособени персони, отговори Калоян Паргов. И изясни, че има над 80 души в залата. Това, че съвещанието няма кворум, не значи, че Народно събрание не може да се събере и разиска, и да предложения по-късно другите членове да се причислят. Приетата от членовете на Народно събрание декларация обаче е по-остра от формалната позиция на управлението. В нея също се приканва за оставка на кабинета и хората да излязат на митинги, само че има и рецензии към дейностите на основния прокурор. Да, предизвикани сме от това, което се случва извън, тъй като въздухът в София трепери, добави той. Декларацията е отворена и ще бъде публикувана до всички членове и структури на Българска социалистическа партия.
Заседанието е нелегитимно, би трябвало да участват 93 души, с цел да има кворум, разгласи от своя страна Нинова, която даде конференция. На нея бяха Крум Зарков, Атанас Зафиров, Бриго Аспарухов, Стоян Мирчев и Христо Проданов.
Това не е пленум, а колекция по ползи, която е нелегитимна и не може да взима решения, важащи за Българска социалистическа партия, разгласи Нинова. Тя подсети, че на съвещанието на пленума на 13 юни в отчета си ясно е говорила против мафиотскоолигархичното ръководство и за неговата оставка, както и предложила общонародна подписка и внасяне на избор на съмнение. Те отхвърлиха оценката в отчета и не одобриха подписката, а предложиха национална кръгла маса с ГЕРБ, съобщи Нинова.
Днес същите те събират нелегитимно съвещание на пленума с противоположното решение, добави тя. И бе безапелационна, че каквито и решения да вземат сътрудниците й, те не са законни. Пленумът преди месец взе решение за избор, което ние изпълняваме. Призоваваме всички, които желаят смяна на ръководството, да ни поддържат, добави Нинова.
В момента страната е в институционална рецесия и мястото ни е на митингите. Колективните законни органи на партията от дълго време са взели решение - оставка на кабинета. Ако някои членове не са разбрали каква политика водим поредно 4 година, това е техен проблем, продължи Нинова. Днес въпросът е не да си броим гласовете на Народно събрание и да се затваряме в някакви зали и занапред да мъдруване, добави тя. Избрали сме своето място преди 4 година - против мафията и управлението ще продължим по този метод. Тя дефинира протичащото се на " Позитано " като провокация и следващия опит за 4 година Да бъде разколебана Българска социалистическа партия от вътрешната страна.
Сега е основният миг да приключим борбата, която водим 4 година, моделът на ръководство да си отива неотложно, всички сме подготвени за избори, добави тя. И бе безапелационна, че няма разделяне в партията, а единствено в Националния съвет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР