Националният съвет на БСП смени водачите на листи в седем

...
Коментари Харесай

БСП смени водачите на листи в седем области за предстоящия вот

Националният съвет на Българска социалистическа партия смени водачите на листи в седем области за идните парламентарни избори на 11 юли, размести поставените на първите места на предходния избор в четири изборни региона, а в останалите 19 района поставените отпред резервираха позициите си от изборите на 4 април.
Нинова няма да води листата в Пловдив, а тази във Варна
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова няма да води листата на социалистите в Пловдив. На предходните избори тя беше отпред на две листи - в столичния 25-ти изборен регион и в Пловдив - град. На идния избор тя резервира водаческото място в София, само че отпред на листата в Пловдив ще бъде проф. Иво Христов. Причината водачът на Българска социалистическа партия да избере да се кандидатира за народен представител от Пловдив, беше комплицираната обстановка в локалната партийна конструкция поради изключването от партията на дългогодишния регионален ръководител Георги Гергов и на процедура разцепената конструкция, по-голямата част от която изиска оставката на Нинова. Вместо това да успокои партията обаче кандидатирането на Нинова провокира още по-голямо недоволство измежду част от преданите на предприемача социалисти в областия град, които упорстваха отпред на листата да бъде Иво Христов. Той оглавяваше листата на парламентарните избори през 2017 година

Заради вътрешнопартийните проблеми социалистическата партия в Пловдив получи най-ниския си резултат на вота на 4 април. За Българска социалистическа партия гласоподаваха малко под 20 000 души. За съпоставяне на изборите преди четири години социалистите в Пловдив получиха близо 41 000 гласа. Поставянето отпред на листата в този момент на Иво Христов е знак, че Нинова търси път за помиряване с пловдивските социалисти, които желаят оставката й.

На идните избори Нинова обаче ще се кандидатира за народен представител от друга размирна партийна конструкция - тази във Варна. Социалистите там също са разцепени, а слагането отпред на листата на локалния водач на Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов на вота на 4 април също не се оказа печеливш ход. Социалистите останаха трета политическа мощ в морския град с малко над 22 000 гласа при извоювани близо 53 000 гласа на изборите през 2017 година
Две места на съдружните сътрудници
Коалиционните сътрудници на Българска социалистическа партия - АБВ и " Нормална страна ", получават две водачески места. Начело на листата в Хасково ще застане Владимир Маринов от АБВ, а водачът на " Нормална страна " Георги Кадиев ще оглави листата в Стара Загора. Водачът на листата в Хасково на предходните избори Велизар Енчев в този момент е подложен отпред на листата в Кърджали, а на Стара Загора - Георги Гьоков не е измежду поставените на първите места.

За разлика от предходните избори, когато беше подложен на второ място в листата в Стара Загора, в този момент някогашният народен представител Драгомир Стойнев е избран за лидер на листата на Българска социалистическа партия в Пазарджик.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР