Националният съвет на БСП ще разгледа готвения от партията законопроект

...
Националният съвет на БСП ще разгледа готвения от партията законопроект
Коментари Харесай

БСП готови да внесат законопроекта за смесена избирателна система

Националният съвет на Българска социалистическа партия ще прегледа готвения от партията законопроект за смесена изборна система на съвещание в събота и в случай че го утвърди, той ще бъде импортиран в Народното събрание. Това удостовери водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, представена от " Фокус ", по време на конференция в централата на партията.

„ В събота привикваме Национален съвет. Ние сме поредни хора. Поне от четири-пет месеца приказваме за смесена система и че позицията ни е за смесена-мажоритарна пропорционална система. Затова и тогава обявихме, че откакто мине гласуването на референдума, ние ще си внесем предлагането за смесена система ", съобщи Нинова.

По думите ѝ законопроектът е квалифициран от специфична група от конституционалисти, математици, експерти. Тя разясни, че в случай че той бъде признат в събота, ще бъде импортиран в Народното събрание до седмица - две.

Нинова разяснява, че Българска социалистическа партия не го е внесла по време на полемиките за мажоритарната система, тъй като съгласно нея това не е била същинска полемика.

„ Това беше политически спектакъл, в който не желаеме да участваме ", разяснява водачът на Българска социалистическа партия. По думите ѝ това са били политически сделки на една партия, която го внася, само че в действителност не желае да се приема.
„ Искаме да сме чисти пред хората ", разяснява Корнелия Нинова.

Попитана по какъв начин гледа на концепцията за още един референдум, Нинова изрази персоналната си позиция, че това й се коства безусловно безсмислено.
Във връзка с претендентите на Висш съдебен съвет, препоръчани от Българска социалистическа партия, Нинова съобщи: „ Всичките ни претенденти ще дават отговор на всички въпроси по време на чуването в правната комисия, където ще има независимост всеки да ги пита за отношението им по всички въпроси - от правосъдна промяна до последните събития ".

По отношение на протичащото се сред основния прокурор и ръководителя на Върховен касационен съд, Нинова съобщи: " Ще създадем ли политическо изказване за разногласието основен прокурор - Лозан Панов - не, няма да създадем. Казвам го за 73-ти път. Защо? Защото желаеме да има смяна, нормалност и праволинейност в тази страна, в която има Конституция и закони и те споделят, че правосъдната система е самостоятелна от изпълнителната и политическата власт, че политиците не би трябвало да се месят там. Има си ред, по който правосъдната система си урежда взаимоотношенията. Години наред политици се месеха в тази работа и по тази причина го докарахме дотук ", сподели Нинова. По думите ѝ в правосъдната система се приказва за правораздаване, правосъдие и правдивост.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР