Националният съвет на БСП прие проекта Визия за България след

...
Националният съвет на БСП прие проекта Визия за България след
Коментари Харесай

Пленумът на БСП прие `Визия за България`, в нея има 924 идеи

Националният съвет на Българска социалистическа партия одобри плана " Визия за България " след 3-часово разискване на предложенията. 
 Нинова към Борисов: Кога ще ни подкрепите да замразим заплатите - моята, вашата, на президента...  Паргов: Повече страна – това е главната концепция на „ Визия за България “  Нинова: Сдружението на общинските лечебни заведения ще добавя Визия за България
Те са синтезирани след 571 срещи с браншови и синдикални организации, членове и симпатизанти на Българска социалистическа партия, жители и специалисти, на които са разисквани оферти за развиване на страната по другите секторни политики. Техните общо 924 оферти са включени във визията.

Най-много са предложенията в областта на обществената политика (130), образованието и науката (130), районното развиване (107), земеделието (105) и опазването на здравето (92). Десетки са и предложенията за стопанската система, данъчната политика, националната сигурност и туризма.

Окончателно планът за друга Визия за България ще бъде признат на Конгреса на Българска социалистическа партия, който ще се организира на 26 януари 2019 година в НДК.

Какво предлага " Визия за България "?

Членът на ИБ на Българска социалистическа партия и зам-председател на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев изясни, че в първа глава левицата предлага: въвеждане на фамилно подоходно облагане - работещите родители да получават данъчни облекчения за всяко дете; въвеждане на диференцирани ставки на Данък добавена стойност за съществени храни и лекарства; родители, които две години са си плащали осигуровки, при раждане на второ и трето дете, да получават еднократна помощ от 10 междинни работни заплати за миналата година; отпадане на таксата за детски ясли и градини; откриване на седмични групи за деца от рисковия контигент в яслите и детските градини; при положение на неосигурен достъп на дете до детска градина, родителите да бъдат обезщетени от държавата; прекъсване на обществените помощи при отпадане на дете до 16 години от образователния развой, пакет ограничения за обезпечаване на здравословен живот на българските деца.

Стойнев съобщи, че левицата залага и на преизчисляване на пенсиите с настоящ средноосигурителен приход и годишното им осъвременяване; тласъци за непринудено оставане на възрастните хора в заетост; приемане на закон за възрастните хора.

В сферата на опазването на здравето визията залага: за здравноосигурените лица обезпечен достъп до гратис и навременно здравно обслужване 24 часа в денонощието; за здравнонеосигурените лица - държавно обезпечен базов пакет от медицински услуги, заплащани с обществен финансов ресурс; за лечебните заведения - унищожаване на комерсиалния статут на държавните и общинските лечебни заведение и замяната му със статут на обществено предприятие; нова система за надзор на разноските, обвързана с качеството и резултатите; предоставяне на статут на академични лечебни заведения единствено на тези, които не са търговски дружества; за работещите в здравната система - приемане на разпоредба за образуване на работните заплати в държавните и общински заведения, гарантиращи им почтени и базови заплати; подмяна на безплатното образование в опазването на здравето с държавна стипендия за образование и/или специализация с ангажимент за работа най-малко 5 години в лечебно заведение в България. " Основното е слагането на пациента в центъра на здравната система посредством внезапно понижаване на частните заплащания на населението; повишение на размера и качеството на здравните услуги, обезпечен достъп до опазване на здравето в отдалечените и планинските региони ", разяснява Драгомир Стойнев.

В сферата на образованието Българска социалистическа партия предлага нови учебни проекти, стратегии и образователно наличие, съобразени с възрастовите и психическите потребности на децата и учениците; един учебник по един предмет за клас; равнене на материалните условия във всички училища; въвеждане на професионално образование; цялостен обсег на децата в междинното образование; безвъзмездни детски ясли и детски градини; безвъзмезден обяд за децата до 4 клас; улеснение на достъпа до учебно заведение за децата от дребните селища и небогати семейства; политика за опазване на учебните заведения в дребните селища; прехрана с обществени средства единствено на държавните и общински учебни заведения, отвод от принципа- парите следват ученика и преоценка на делегираните бюджети; мандатност на шефовете на учебни заведения и детски градини.

" Във висшето обучение нашата цел е понижаване и поетапно унищожаване на студентските такси в държавните висши училища; държавна поръчка учредена на дълготрайно прогнозиране от страна на страната на потребността от специалисти; почтено възнаграждение на университетския състав; национална стратегия на студентските градчета; връзка на образованието с националната и районната стопанска система - национална карта образование-икономика направена от страна общини и бизнес ", изясни Стойнев.

Във втора глава на Визията - за  обществената страна  - Българска социалистическа партия дава обещание да подсигурява освен главните права, персоналните и икономическите свободи, само че да предприеме правни и финансови ограничения за превъзмогване на обществените несъгласия и напрежение. Връщане на страната в основни браншове - енергетика, инфраструктура, обучение, опазване на здравето, вътрешен ред и сигурност. Драгомир Стойнев изясни, че във Визията е записана и цифровизация на ръководството с създаване на електронни системи и обвързвано на тези, които към този момент съществуват, с новите - електронен аграрен указател, единна осведомителна система, сплотяваща пазарите на селскостопанска продукция, електронен данъчен указател, електронна здравна карта и здравно досие и единна електронна просветителна система.

Стойнев разяснява и че в плана е записана и идея за развиване на защитата - хората да са в центъра на развиването на въоръжените сили, както и рационализация и поддръжка на техника. В системата за сигурност във Визията е залегнало възобновяване на ролята на страната в защитата на публичния ред и битката с престъпността; обезпечаване на мира и ефикасна отбрана на жителите от незаконни посегателства; гарантиране на равна сигурност и отбрана на всеки гражданин; без значение от неговия обществен статус, възраст, етнос и местоживеене; премахване на корупцията от системата за сигурност; промени в МВР; по-добри условия на работа на служителите на реда. " Българска социалистическа партия залага и промяна на правосъдната система - повишение на бързината и успеваемостта на наказателния развой, гарантиране на обективността и премахване на опциите за негово съзнателно закъснение и затрудняване ", съобщи той.

По отношение на външната политика във Визията е записано, че България се нуждае от ясни и дълготрайни насоки. Да се концентрира върху - поддръжка за осъществяване на районно съдействие в Югоизточна Европа; продължение на политиката за разширение на ЕС; разширение на опциите за взаимоотношение сред страните от Черноморския регион; нормализиране на връзките в Русия; стратегически връзки със САЩ; нови благоприятни условия за съдействие с Китай; отчетливо отстояване на националните ни ползи в интернационалните организации в които членуваме; България да бъде деен член на Европейски Съюз, а не въздържан слушател.

" Икономика за мнозина, а не за малко на брой "

В трета глава левицата предлага нов модел на данъчна политика  - данъчно-осигурителната тежест да се преглежда в светлината на въпроса " какво ти остава ", а не " какво ти се взима " ; въвеждане на предел за минималните хонорари в страната - не по-нисък от 60 % от междинната работна заплата; по-справедливи ставки за възнаграждение на нощния труд; преизчисляване на всички пенсии; всички огромни компании в България с над 250 души, за интервал от 10 години, да отделят 10% от главния си капитал в приобщаващ фонд, от който дивиденти се разпределят годишно единствено сред служащите.

" Новият стопански път на страната би трябвало да бъде основан на потреблението и износа на продукция. Залагаме на стопанска система за мнозина, а не за малко на брой ", безапелационен бе Драгомир Стойнев. По думите му би трябвало да се заложи на вложения в нови родни производства с висока добавена стойност. Той акцентира, че Българска социалистическа партия предлага и нов закон за ръководството на държавните и общински предприятия и е твърдо срещу отдаването на концесии на стратегически за България предприятия и обекти с национално значение. Като други значими оферти на левицата в областта на стопанската система той уточни основаване на обществено дружество, като оператор в обществената стопанска система, основаване на финансов холдинг за подкрепяне на дребните и междинни предприятия, съответна стратегия за изостаналите райони. Не на последно място той уточни и зелената стопанска система, която да способства за запазване на околната среда, понижаване на въглеродните излъчвания и деградацията на екосистемите, обществено влияние и попречване на загубата на работни места и обезлюдяването на обособени райони. Той уточни, че в областта на енергетиката левицата залага на развиване на нуклеарната енергетика посредством редица ограничения, измежду които: създаване и въвеждане в употреба на АЕЦ " Белене " и на нови енергийни блокове на площадката на АЕЦ " Козлодуй ", възобновяване на плана за газов кулоар с Русия, разширение на газовото вместилище в Чирен и създаване на нови такива, създаване на залежи на газ и продължение на газификацията на страната, преразглеждане на договорите с американските електроцентрали и гарантиране на употребата на ТЕЦ-овете от комплекса Марица - Изток до цялостното привършване на запасите от въглища. 

В сферата на земеделието Стойнев разясни, че Българска социалистическа партия цели дейно стопанисване на земята; диференцирано субсидиране и ограничение на едрите аграрни производители, с въвеждане на таван в субсидията; финансиране на построяването на мрежа от фермерски пазари; увеличение наличието на българските храни в огромните търговски вериги.

Драгомир Стойнев разяснява и че Българска социалистическа партия не се отхвърля от устрема си за понижаване на разликите сред районите и с тази цел предлага народен фонд за доближаване сред районите - капиталова стратегия, в която да се включват пакет от ограничения, като облекчени данъчни ставки за компаниите, разкриващи работни места, дотация от 50% върху лихвите по капиталовите заеми, даване на опция за наемаме на здания в индустриални зони.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР