Националният съвет на БСП оценява положително първите 100 дни на

...
Националният съвет на БСП оценява положително първите 100 дни на
Коментари Харесай

Нинова: БСП е категорично против изпращане на оръжие за Украйна, шефът на БНБ да е надпартиен

Националният съвет на Българска социалистическа партия прави оценка позитивно първите 100 дни на държавното управление. Очертаваме два триумфа, една уязвимост, три задания и три казуса, които чакат своето решение. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия и вицепремиер в кабинета „ Петков” Корнелия Нинова на конференция в централата на „ Позитано”.

Двата триумфа, уточни Нинова, държавното управление съумя да преведе страната през най-тежките зимни месеци посредством мораториума върху цените на енергоносители, посредством обезщетенията за бизнеса и борбата с опитите за операция в цените. Това беше сериозна политика и те костваха на бюджета 4 милиарда лв., които се върнаха в бюджета. Вторият триумф е приемането на Бюджет 2022, регистрира Нинова.

Имаме една уязвимост и това е неприятната връзка посред ни, призна Нинова и добави, че тази уязвимост излъчва неустойчивост и тя би трябвало да бъде преодоляна.

Българска социалистическа партия желае сигурност и единни послания и политики, сподели още тя.

Според Националния съвет на Българска социалистическа партия би трябвало бързо и дефинитивно да се довърши управническата стратегия, която да е със мощно подплатена законодателната стратегия.

Корнелия Нинова бе безапелационна, че още от на следващия ден би трябвало да стартира подготовка на актуализация на бюджета.

Българска социалистическа партия изрично се афишира против ангажирането на България във войната в Украйна. Всяко ново оръжие значи нови ранени и нови убити. Ние желаеме войната да спре и да се възстановяват връзките в Европа и в света, сподели Нинова и добави:

Нито в Министерски съвет, нито в Народното събрание, нито аз персонално ще дадем и един глас за решение или един автограф върху документ, който съставлява експорт на оръжие за Украйна.

За позицията на левицата по отношение на Северна Македония Нинова заключи:

Стартиране на процеса за присъединение на РСМ към Европейски Съюз да стартира след извършване на клаузите в контракта и ценене на националния интерес.

Относно избора на гуверньор на Българска народна банка тя сподели, че шефът на Централаната банка не трябва да е човек, излъчен от партиите в Народното събрание, нито да е народен представител. Ще продължим да настояваме за единно предложение на обединението – банкер със сериозен интернационален опит, сподели още Корнелия Нинова.

Още на следващия ден Българска социалистическа партия ще дадат оферти за актуализация на бюджета и ще желаят съвещания с министъра на финансите, заяви Нинова и съобщи, че оферират три сфери на диалози за актуализация. Тя предлага таван на цените на някои хранителни артикули и на енергоносителите. Диференцирана Данък добавена стойност, въвеждане на необлагаем най-малко или промени в закона за корпоративното облагане или облагане на свръхпечалбите на държавните и частни енергийни сдружения. И трето, ние държим на преизчисляване на пенсиите с нов средноосигурителен приход, заяви Корнелия Нинова.

Тя дефинира като груба операция и неистина изказванието на ГЕРБ, че държавното управление е протегнало ръка върху Сребърния фонд. Подобни спекулации и операции ще опровергаваме постоянно, съобщи водачът на левицата. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР