Националният съвет на БЛС обяви предложената от здравния министър Кирил

...
Националният съвет на БЛС обяви предложената от здравния министър Кирил
Коментари Харесай

Лекарският съюз обяви предлагания здравен модел от Ананиев за абсолютно неприемлив



Националният съвет на БЛС разгласи препоръчаната от здравния министър Кирил Ананиев идея за Нов здравен модел за безусловно неприемлива за съсловието и нездравословна за обществото. Председателите на всички 28 РЛК на БЛС изрекоха безапелационната си поддръжка за мнението на УС на БЛС, оповестено на уеб страницата на съсловната организация на 18 юли т.г.

През юли т. година министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев показа идея за Нов здравен модел, предусещащ частни застрахователни фондове да се конкурират със здравната каса за главния пакет на лекуване, който се покрива от наложителната здравноосигурителна вноска, която е в размер на 8%. Увеличение не се планува.

Предлага се всеки човек да може да избира къде да отиват тези 8 % - в Касата или в частен фонд. Ако даден пациент не е направил избор, то той или ще остава в НЗОК или ще бъде разпределен в някой от здравните фондове. Условието, с цел да бъде лицензиран даден фонд, е той да набере най-малко 500 хиляди обезпечени лица.

В своето мнение БЛС приветства опитите за промяна от страна на здравното министерство, въпреки и закъснели. Според гилдията обаче в концепцията, показана от министъра на опазването на здравето, липсват действителни планове, прогнози, оценка на риска, оценка на въздействието.

БЛС е мощно смутен от препоръчаната идея за Нов здравен модел, заради следните аргументи:

1. Концепцията, показана от здравния министър, планува да се оперира със същите средства, с които разполага сега системата у нас, предлагайки обаче те да се разпределят сред няколко платци.

БЛС очакваше концепцията на здравното ведомство да надгради съществуващия модел, създавайки условия за действителна конкуренция.

2. Недопустимо е правото на пациента да избира кой да го лекува да бъде изместено от избора кой да финансира лекуването му.

Неоспоримо преимущество на здравната система у нас е бързият и елементарен достъп на пациентите до здравни грижи – преимущество, което препоръчаната идея лишава безалтернативно.

3. БЛС изрично се опълчва на опитите съсловната организация да бъде извадена от процесите на образуване и договаряне на здравни политики у нас.

4. БЛС е безапелационен, че в случай че препоръчаната идея влезе в действие, главният пакет от медицински действия би трябвало да бъде съпроводен с рамково договаряне за съществени минимални цени, които би трябвало да бъдат обезпечени на доставчиците на медицински услуги.

Съсловната организация остро възразява против концепцията обособени лекари – общопрактикуващи, лекари от профилираната здравна помощ и обособени лечебни заведения да се договарят независимо с доста по-мощни от тях структури, каквито са застрахователните фондове.

5. Предлаганата идея на Нов модел на опазване на здравето няма да реши главните проблеми свързани с кадровия недостиг и неравномерното систематизиране на здравни услуги в страната, които изрично са приоритет на страната.

6. В предлагането на Министерство на здравеопазването още веднъж не се обръща внимание и не се предлага решение на казуса с огромния брой неосигурени пациенти.

БЛС счита, че демонополизация на НЗОК посредством разпределение на равни вноски от публичния запас сред обособените платци за всеки записан здравноосигурен жител, без използване на механизъм за равнене на риска, няма да сътвори равнопоставеност и конкуренция, а ще докара до нови несъответствия в системата.

БЛС предлага преди всевъзможни опити за смяна в модела на здравното обезпечаване да бъде направено следното:

1. Въвеждане на Национална здравна осведомителна система, въвеждане на настоящо електронно досие на пациента.

2. Реално остойностяване на всички медицински действия, остойностяване на лекарския и на експертите по здравни грижи труд.

3. Дефиниране на главен пакет от медицински действия, който е допустимо действително да бъде финансиран и гарантиран от здравна вноска в размер на 8%.

4. Надграждане на наложителното обезпечаване, гарантиращо главния пакет с дефиниране на действия в спомагателен, които да бъдат заплащани от доброволни фондове и застрахователи.

Според БЛС е неприемливо е да се приказва за качество на медицинските услуги без да се покачват цените, без да се усилва вноската, без да се свива главният пакет, без да се заплаща цялата осъществена към този момент активност и всичко това да бъде за сметка на лекарите и експертите по здравни грижи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР