Националният съвет е дал на Христо Иванов мандат за преговори

...
Националният съвет е дал на Христо Иванов мандат за преговори
Коментари Харесай

11 условия за кабинет с премиер Мария Габриел: Какво искат ДБ

Националният съвет е дал на Христо Иванов мандат за договаряния за присъединяване в европейските избори с Демократична България и Политическа партия
Националният съвет на " Да, България! " е дал мандат за присъединяване в договарянията за кабинет с министър председател, като слага изискване за договаряне на 11 целта. Това излиза наяве от известие от партийния пресцентър до медиите.

Националният съвет на " Да, България " е дал мандат и на Изпълнителния съвет и на ръководителя на придвижването за договаряния за участие в европейските избори на 9 юни 2024 г. с съдружните сътрудници от " Демократична България " и " Продължаваме Промяната ".

В изпратената резолюция са дефинирани съответните цели, които да бъдат контрактувани по време на договарянията. Те са изброени и във Фейсбук страницата на " Да, България ": 
Гарантиране на пълноценното използване на новия член 91б от Конституцията на Република България във връзка с всички регулатори, които ще бъдат излъчени от Народното събрание посредством добре развита процедура, отворена към гражданското общество, осигуряваща действителна инспекция за интегритет и използване на правилото за неизлъчване на ярки политически лица, тъй че да бъдат гаранти за използване закона и възстановяване на средата за стопански напредък. Гаранции за използване на планувания в член 130а, алинея 3 от Конституцията принцип във Висшия правосъден съвет и Висшия прокурорски съвет да бъдат определени лица, които са самостоятелни и партийно неутрални. Гаранции за продължаване на правосъдната реформа чрез Закона за правосъдната власт. Пристъпване към излъчване на Комисия за противопоставяне на корупцията, и попълването ѝ с безапелационни лица, които могат да обосноват очакване за осъществяване на антикорупционна политика. Курс за постепенно ограничаване на бюджетния дефицит с цел реализиране на уравновесен държавен бюджет. Увеличаване и фокусиране на напъните за укрепване и рационализация на националната сигурност и защитата, както и за ускорено осъществяване на решенията на Народното събрание в региона на защитата и изключително военнотехническата помощ за Украйна. По-дълбока интеграция в груповата защита на НАТО и промяна в службите за сигурност. Реформа в изборното законодателство, която да подсигурява доверие в отчитането на подадените гласове в извършените избори и да подсигурява стабилно и транспарантно обществено финансиране на политическите партии и акции. Ускорена, фокусирана и систематична работа с действителни резултати в сферите на електронното ръководство, електронната идентификация и киберсигурността. Комплексни и структурни промени, ориентирани към изваждане на България от сивия лист, обвързван с ограниченията против изпирането на пари. Реформа на законодателството в региона на образованието и науката, която да подсигурява качеството на образованието и да насочи процесите към измерими резултати, съобразени с потребностите на трудовия пазар и актуалното общество. Трансформиране на новия текст на член 23 от Конституцията в амбициозна културна политика.
От " Да, България " считат и, че има потребност " без отсрочване да приведем институциите в положение да дават отговор съответно на потребностите на жителите и бизнеса във все по-усложняващата се интернационална среда и рецесии и подсилване на потенциала им за модернизиране на страната ".

В резолюцията, изпратена до медиите, се показва още: " Отчитаме като наша неточност неуспеха от провеждането на правилото за възпиране от лъчение на ярки политически лица за позиции, които изискват гласовете на всички участници в мнозинството и допускат индиферентност и професионализъм ". 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР