Националният природен парк Йелоустоун се намира в САЩ. Той бавно

...
Националният природен парк Йелоустоун се намира в САЩ. Той бавно
Коментари Харесай

НАСА дава 3,5 милиарда долара за проект, който ще спаси света

Националният естествен парк Йелоустоун се намира в Съединени американски щати. Той постепенно и несъмнено се трансформира в една от най-големите рискове за живота на планетата Земя. Под цялата му голяма територия спи един от най-опасните супервулкани на земята. От години насам Йелоустоун от време на време напомнян за себе си. Признаците за идно изригване зачестяват. Поредното доказателство за това са няколкото трусове в региона, които, от своя страна, доведоха до нарастване на мегмените изхвърляния. Магмените изхвърляния са директно доказателство, че Йелоустоун ще изригне, пише sanovnik.bg.

Дори това да стане с минималната му мощност, това ще докара до естествена злополука освен в Съединени американски щати, само че и в целия свят. На първо време лавата ще залее и унищожи огромна част от територията на Северна Америка. Изхвърлените големи облаци с вулканична пепел ще намалят температурата на Земята с 21 градуса. Видимостта на стотици километри от изригването няма да е по-голяма от 1 метър. Изригването на Йелоустоун ще докара до измирането на забележителна част от живите същества, обитаващи планетата ни.

Катастрофата ще докара до верижна реакция, която няма да остави незасегнато кътче, без значение на какво разстояние от супервуклана се намира. За да избегнем тоталното заличаване обаче, ние си имаме НАСА. Космическата организация НАСА от дълго време се пробва да измисли метод да избави хората от съвсем тотално изтриване от Земята. Днес проектът за деяние е подготвен, само че е много нетрадиционен. Целта на учените не е да лимитират вредите от изриването, а да го стопират. Това ще стане, като охладят недрата на супервулкана с 35 градуса. За да реализират смелия си проект, учените би трябвало да създадат сондаж от към 10 километра в Йелоустоунската калдера.

В отвора под налягане ще се вкара вода, която да гълтам топлината. Тя ще се трансформира във водна пара и ще излиза на открито. И още нещо – в случай че на мястото се построи геотермална електростанция, парата може да създава и ток. Първоначалните данни сочат, че в случай че това се случи, този развой може да обезпечи електричество на цялата област в продължение на 10 000 години. Тя ще е екологично създадена, без замърсяване на природата. Проектът ще коства на НАСА 3.5 милиарда $. Сумата обаче няма значение, щом това може да избави живота на милиарди.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР