“Националният план за въвеждане на еврото е публично достояние. В

...
“Националният план за въвеждане на еврото е публично достояние. В
Коментари Харесай

Пеканов обясни как ще се преобразува лев и евро у нас след влизането ни в еврозоната

“Националният проект за въвеждане на еврото ” е обществено притежание. В него са разказани всички механически стъпки, които страната ни би трябвало да поеме в идващите месеци, с цел да е подготвена да премине към еврото. Когато има постоянен кабинет, той ще реши финално да изиска включването на България към еврозоната ”, съобщи в ефира на БТВ вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.
Прочетете още
Той акцентира, че този проект е признат в края на май, а тези “процеси са стартирани от един демократично определен кабинет на Бойко Борисов, след което те продължиха от идващия демократично определен постоянен кабинет на премиера Кирил Петков ”. 
 
Пеканов изясни, че България е влезнала в по този начин наречената чакалня на еврозоната преди две години, а през 2022 година е признат и “Националният проект за въвеждане на еврото ”. 

По думите му в проекта има и информационна акция. 

“Ние би трябвало да кажем на хората ясно по какъв начин действа еврозоната сега, с цел да знаят те какво ще се случи, когато ние влезем в нея, какви ще са изгодите и възможните опасности, както и по какъв начин институциите могат да адресират тези опасности ”, добави Пеканов. 
 
“В началото на идната седмица ще имам посещаване в Хърватска. Там ще се видя с финансовия министър, с Централната банка. За страдание Хърватска ни изпревари и към този момент вкарат еврото, те в този момент са във финалната фаза на тези всички процеси, които се случват по отношение на еврото. Ще поговорим с хората на улицата, с цел да забележим, тормозят ли се, какви са техните страхове. Ще развенчаем тогава и някой от легенди, които политиците спекулират. Например мита, че от 1 лева хлябът ще стане 2 евро ”, сподели той. 

Вицепремиерът изясни, че както в Хърватска да вземем за пример 7 куни са 1 евро, то и в България ще написа 2 лева = на 1 евро. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР