Националният осигурителен институт ще плати за пенсии през тази година

...
Националният осигурителен институт ще плати за пенсии през тази година
Коментари Харесай

НОИ плаща почти 16 милиарда лева за пенсии тази година

Националният застрахователен институт ще заплати за пенсии през тази година 15,9 милиарда лв.. Това стана ясно след актуализацията на бюджета на Държавното публично обезпечаване от 1-ви юли. Общият бюджет на осигурителната институция ще се дефинира на 18 милиарда и 247 милиона лв.. Следващата седмица обществените сътрудници ще съветват измененията в бюджета на ДОО, преди те да бъдат признати от държавното управление и дефинитивно доказани от Народното събрание, оповестява " Нова телевизия ". 

Подготвената актуализация на бюджета за публично обезпечаване отразява растежа на пенсиите, отпуснати до края на предходната година с 10% от 1 юли и преизчисляването на трудовите пенсии, планувани от 1 октомври, както и прибавянето на по 60 лева към пенсиите на актуалните пенсионери и по 60 лева на хората, които ще се пенсионират след 1 юли. Дефицитът в осигурителната система единствено за пенсии ще е над 8 милиарда лв.. 

Национален осигурителен институт утвърди актуализацията на пенсиите

Недостигът ще се покрие с прехвърляния от държавния бюджет. 

Промените ще усилят броя на пенсиите, получавани в автентичен размер поради повишаването на тавана на пенсиите от 2000 лева от 1 юли и на 3400 лева от 1 октомври. Така единствено 1000 пенсионери ще бъдат лимитирани и няма да получават пенсии в цялостен размер. Сега те са над 33 000. 

Ще намалеят и хората с най-малък размер на пенсията. Те са 1 милион и 38 000 сега, а след октомври минимална пенсия за стаж и възраст от 467 лева ще получават 863 000 възрастни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР