Националният осигурителен институт /НОИ/ се опитва да наложи през последните

...
Националният осигурителен институт /НОИ/ се опитва да наложи през последните
Коментари Харесай

НОИ - Пловдив отчита бум на електронните услуги

Националният застрахователен институт /НОИ/ се пробва да наложи през последните 7-8 години приемането на услугите му по електронен път.

От началото на пандемията и въвеждането на изключителното състояние у нас броят на хората, които вземат решение проблемите си в Териториалната дирекция на Национален осигурителен институт /ТД на НОИ/ в Пловдив е скочил фрапантно - най-много на тези, които са поискали и им е публикуван личен идентификационен код (ПИК), разяснява шефът на пловдивската дирекция Розалия Джинева.

По думите й досега това са 1450 души,като 120 от тях са издадени по електронен път.Това значи, че тези жители имат дипломиран електронен автограф (КЕП) и по електронен път си изваждат ПИК код и могат да употребяват целия набор от услуги - и административни, и справочни, отбелязва Джинева.

Като съпоставяне тя показва, че предходни години декларираните от този жанр услуги за цялостен месец са сред 200 и 300, което значи, че растежът е с пъти.

Сериозен скок бележат и декларираните електронни услуги подавани по електронен път - на документи, на декларирани условия, на заявки, които единствено за последните 20 дни са 1680. Розалия Джинева прецизира, че през цялата самодейна акция за налагане на електронни услуги те са стигали до 250 на месец.

Директорът на Търговско дружество на Национален осигурителен институт напомня, че към този момент е почнал процесът за автоматизирано преизчисляване на пенсиите на тези пенсионери, които не престават да работят и да се обезпечават. Категорично отпада да се подават заявки, защото това остава обвързване на Национален осигурителен институт съгласно променения закон и ще се прави по длъжностен път.

От влизането на закона за изключителното състояние в Национален осигурителен институт регистрират и сериозен растеж на издаването на болнични листове и очевидно има такива, които са несъстоятелни, разяснява Джинева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР