Националният осигурителен институт (НОИ) разкрита е най-мащабната схема за измами.

...
Националният осигурителен институт (НОИ) разкрита е най-мащабната схема за измами.
Коментари Харесай

Множество схеми за злоупотреби от страна на работодателите разкриха от НОИ

Националният застрахователен институт (НОИ) разкрита е най-мащабната скица за измами. Това оповестиха от Национален осигурителен институт. Данните са оповестени в осведомителния бюлетин на института.

Експертите от столичното териториално отделение на института засякоха подправени документи от закрити към този момент предприятия, в които се назначават чиновници . При един от случаите са назначени 150 души на една и съща служба.

При осъществената инспекция било открито, че на вписания адрес за преписка се обитава юридическа адвокатска фирма, предлагаща счетоводно обслужване, а на записания адрес за ръководство е открит от дълго време затворен офис на сдружение, извършващо " счетоводно обслужване " със същия мним притежател.

Разкрит е и случай на подписан трудов контракт с мъртвец . В ЕООД, след гибелта на едноличния притежател и шеф, счетоводителят траял да назначава лица по трудови правни отношения и да подава данни по електронен път, с КЕП за застрахователен стаж и застрахователен приход.

Представяни са данни с КЕП за погашение на парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност. В хода на инспекциите част от " назначените " лица са показали пред контролните органи на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт - София град трудови контракти, подписани и подписани от името на умрелия шеф след датата на гибелта му.

Контролните органи на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт - София откриха и семейство, живеещо в Монтанско, чиито членове са притежатели и/или шефове на над 300 търговски сдружения. Всички забъркани заявили, че нямат трудово-правна или счетоводна документи на сдруженията, не познават лицата, назначени в сдруженията и че е " злоупотребено " с персоналните им данни.

Резултатите от осъществените инспекции сочат за готова скица за корист със средства на ДОО.

Установен е и случай на машинация, при който компенсациите за краткотрайна нетрудоспособност били превеждани на сметката на осигурителя . Осигурител подал данни в регистъра на трудовите контракти за подписани такива с лица на длъжности " водач лекотоварен автомобил ", " търговски представител ", " фешън дизайнер ". След това подавл информация в регистъра на обезпечените лица за застрахователен приход, непосредствен до оптималния, въз основа на които са изплатени компенсации за краткотрайна нетрудоспособност в размер на 66 025 лева. 

В хода на инспекцията по разноските на ДОО е изискана информация от Групово дело " Гранична полиция " за " назначените " лица, като от предоставената информация е открито, че те не са обитавали в България за интервалите, за които са издадени болничните листове.

Констатирани са няколко сдружения, сключвали цивилен контракти, преди компанията им да е съществувала. Декларирано е, че лицата са обезпечени без трудови правни отношения, като част от данните са подадени за интервали, през които сдружения към момента не са били регистрирани в комерсиалния указател. При направени запитвания до Национална агенция за приходите било открито, че за съответните интервали лицата нямат подадени заявления по член 50 от ЗДДФЛ с декларирани приходи отвън трудови правоотношения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР