Националният осигурителен институт (НОИ) предоставя възможност за подаване на искане

...
Националният осигурителен институт (НОИ) предоставя възможност за подаване на искане
Коментари Харесай

Персонален идентификационен код на НОИ вече се заявява и по електронен път

Националният застрахователен институт (НОИ) дава опция за подаване на искане за издаване на Персонален идентификационен код (ПИК) на Национален осигурителен институт и по електронен път. Услугата към този момент е налична за потребителите на услугите на институцията и се реализира през Системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ) на Държавна организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ). Чрез системата настояването за издаване на ПИК се подава към съответното териториално отделение на Национален осигурителен институт, а издаденото уверение се връчва на лицето още веднъж посредством нея. Използването на ССЕВ изисква регистрация и съществуването на годен дипломиран електронен автограф (КЕП).

Лицата, които не разполагат с КЕП, могат да се възползват от опцията за издаване на едномесечен безвъзмезден електронен автограф от снабдители на удостоверителни услуги, които ще дават онлайн опция за заявяване на подписа. Повече информация може да бъде получена на интернет страницата на ДАЕУ.

Предвидена е и спомагателна опция за подаване по електронен път на заявление, приложение № 13 към Наредбата за паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване по отношение на упълномощаването на разположение, което да подава в Национален осигурителен институт документи за погашение на парични компенсации, при изискване че упълномощителят има дипломиран електронен автограф (КЕП). Само в този случай заявката за упълномощаване/оттегляне на упълномощаването може да бъде подадено посредством формата за контакт с Национален осигурителен институт с достъп до лични данни до съответното Търговско предприятие на Национален осигурителен институт, където е регистриран упълномощителя. Заявлението се подава като електронен документ, подписан с КЕП на упълномощителя или като сканирано копие на книжен документ. Заявление, което е подадено по електронен път с КЕП на упълномощеното лице, а не с КЕП упълномощителя няма темперамент на съответно подписан удостоверителен документ и се оставя без разглеждане.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР