Националният осигурителен институт (НОИ) напомня, че експертните решения на ТЕЛК

...
Националният осигурителен институт (НОИ) напомня, че експертните решения на ТЕЛК
Коментари Харесай

Срокът за изплащане на инвалидните пенсии се удължава служебно

Националният застрахователен институт (НОИ) припомня, че експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за установяване на трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане, при които срокът на неработоспособност изтича по време на въведеното изключително състояние (от 13 март до 13 май включително), не престават действието си по време на изключителното състояние и два месеца след неговата анулация. Това оповестиха от пресцентъра на Национален осигурителен институт.

В тези случаи изплащането на отпуснатите инвалидни пенсии се продължава служебно съгласно посочения период. Когато срокът на инвалидността е изминал на дата преди 13 март 2020 година, преценка за правото на пенсия на лицето след съответната дата може да бъде направена след неговото преосвидетелстване и приемане в Национален осигурителен институт на ново експертно решение на ТЕЛК.

Доброволци ще оказват помощ при изплащането на пенсиите в Хасково

Във връзка с подхванатите ограничения заради изключителното състояние Национален осигурителен институт още веднъж приканва всички свои клиенти да се въздържат от персонално посещаване в офисите на институцията в цялата страна, с изключение на в случаи на действителна необходимост.

Във всички други случаи разполагаем са различните форми за контакт с Национален осигурителен институт: над 70 електронни услуги, Контактен център (0 700 14 802), писма или е-поща ([email protected]).

Заявления, тъжби и други документи по отношение на парични компенсации, помощи, пенсии, обезпечени вземания и издаване на документи от Осигурителния списък на Национален осигурителен институт се подават по електронен път, по реда на Закона за електронното ръководство, с дипломиран електронен автограф или с личен идентификационен код (ПИК) или посредством лицензиран пощенски оператор.

Изплащането на пенсиите и добавките към тях стартира на 7 април и е удължено до 23 април

Лицата, които по уважителни аргументи не са могли да подадат съответните документи по този ред, ще могат да ги подадат в период до 14 дни след анулацията на изключителното състояние, като тези документи ще се смятат за подадени в период, т.е. подадени в първия ден от периода на изключителното състояние.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР