Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че от 1 юни 2017

...
Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че от 1 юни 2017
Коментари Харесай

НОИ с важно съобщение за нови видове отпуски и обезщетения за майките!

Националният застрахователен институт (НОИ) осведоми, че от 1 юни 2017 година влизат в действие промени и допълнения в Наредбата за паричните компенсации и помощи от държавното публично обезпечаване (НПОПДОО). Измененията са разследване на промени в Кодекса на труда (КТ) и в Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) и с тях се вкарват нови типове отпуски и компенсации и се уголемява кръгът на правоимащите лица, оповестиха от пресцентъра на Национален осигурителен институт. С новия член 50а от КСО се дава право на майката (осиновителката) да получава парично обезщетение в размер на 50% от компенсацията за бременност и раждане, в случай че е решила да се върне по-рано на работа и да не употребява напълно полагащия й се отпуск. Това тя ще може да направи след 135 календарен ден от излизането си в майчинство, като, с цел да се възползва от правото си на обезщетение, детето й не би трябвало да е настанено в детско заведение на цялостна държавна прехрана.

Другите условия са то да не се отглежда от семейство на родственици, близки или от приемно семейство, както и да не се отглежда по стратегии за поддръжка на майчинството. От 1 юни 2017 година право на парично обезщетение за интервал от 15 календарни дни (бащинство) имат и бащите-осиновители на деца до 5-годишна възраст, като за начална дата на приемането му се смята датата на предаване на детето за осиновяване.

От същата дата право на парично обезщетение след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до навършване на една годинка, с изключение на бащата (осиновителя) към този момент има и един от родителите на майката, когато бащата е неизвестен; един от родителите на майката (осиновителката) или на бащата (осиновителя), когато бащата (осиновителят) е умрял или един от родителите на самотната осиновителка.

При гибел или тежко заболяване на майката (осиновителката), което я попречва да гледа детето, паричното обезщетение за бременност и раждане, за развъждане на малко дете или при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст се изплаща на лицето, което поема грижите за него (баща, осиновител, баба, дядо, настойник).

Новите мостри на заявления, заявления-декларации и удостоверения за погашение на паричните компенсации и помощи от ДОО са оповестени на интернет страницата на Национален осигурителен институт (www.nssi.bg), в рубриката „ За потребителя “/ „ Формуляри “/ „ Формуляри за краткотрайна нетрудоспособност и майчинство “.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР