Националният осигурителен институт (НОИ) е издал над 9000 разпореждания за

...
Националният осигурителен институт (НОИ) е издал над 9000 разпореждания за
Коментари Харесай

Взелите фалшив болничен през 2019 г. връщат 6.5 млн. лв. на НОИ

Националният застрахователен институт (НОИ) е издал над 9000 разпоредби за възобновяване на 6.5 милиона лв. за непозволено получени болнични през предходната година, излиза наяве от разбор на специалистите на института, оповестен в брой 1 на осведомителния бюлетин на Национален осигурителен институт за 2020 година

Общият брой обжалвани листове през 2019 година е 16 373, което е с 6865 повече по отношение на 2018 година Отменени са 4397 болнични листове за 92 090 дни, излиза наяве още от разбора. Сигнали, съдържащи информация за лечебни заведения, издавали болнични листове, вписаните диагнози, продължителността на краткотрайната нетрудоспособност са изпратени на Министерство на здравеопазването за осъществяване на инспекции от районните препоръки към РЗИ, както и към Групово дело „ Национална полиция ", Изпълнителна организация „ Медицински одит " към Министерство на здравеопазването и ДАНС.

Контролът, който се реализира в Национален осигурителен институт при изплащането на паричните компенсации и помощи от ДОО, е прелиминарен, настоящ и следващ, напомнят от Национален осигурителен институт. Под наблюдаване са въведени 2000 осигурители и самоосигуряващи се, като на органите на Министерство на вътрешните работи са предадени 441 осигурители, а на прокуратурата и ДАНС - 196 осигурители.

В случаите, в които се откри, че осигурителят не е осъществявал стопанска активност и хората, за които са подадени данни не са упражнявали трудова активност, за която да подлежат на обезпечаване, се издават наложителни наставления за изтриване на тези данни. Данните, подадени от 290 търговски сдружения, са заличени по нормативно планувания ред.

Припомняме, че точно подправените болнични и ограниченията за оправянето с тях се трансфораха в „ ябълката на раздора " в края на предходната година, когато ГЕРБ и „ Обединени патриоти ", внесоха предложение неплатен да стане единствено първият ден от болничните. След отрицателна социална реакция и народен митинг на синдиката КТ „ Подкрепа " това предложение бе оттеглено и държавното управление предложи работодателите да заплащат най-много 15 дни болнични.

Работодателските организации взеха решение да спрат да влизат в Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) с представители на ръководещите и синдикатите, заявявайки, че няма да вземат участие в полемики за болничните, до момента в който не бъде анулирано, вмененото им като краткотрайно, обвързване да заплащат първите три дни от болничните.

Непреодолимите разлики сред работодателите и синдикатите накараха някогашния обществен министър Бисер Петков да разяснява, че казусът с болничните няма да бъде решен до края на 2019 година и на идващия ден Бойко Борисов изиска и одобри оставката му. На 19 декември 2019 година новият обществен министър Деница Сачева даде месец на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Националния застрахователен институт (НОИ) да създадат разбор на Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване и по-късно дружно с работодателите и синдикатите да се търсят най-хубавите разновидности.

Два месеца по-късно, през феврусри 2020 година, стана ясно и какви ще са част от ограниченията за справяне с " болните ". Това са постоянни и неочаквани инспекции, връщане на пари и спомагателни финансови санкции, надзор както от страна на работодателите, по този начин и от страна на граничните служби. Пакетът включва 20 ограничения, като до два месеца се възнамерява да бъде направен устав с нови отговорности на районните препоръки от локалните здравни инспекции. Идеята е те да могат да упражняват надзор върху издаваните болнични листове и да откриват кои от тях са подправени.
Все още стои на дневен ред и въпросът с това кой да заплаща първите три дни от болничния. Към момента това са работодателите. Бизнеса обаче продължава да упорства тези разноски да се трансферират към страната, която от своя страна, не приема с претекст, че това би коствало спомагателни 200 млн. лева от бюджета.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР