Националният осигурителен институт (НОИ) де факто потвърди публикация на в.

...
Националният осигурителен институт (НОИ) де факто потвърди публикация на в.
Коментари Харесай

НОИ призна, че един от трима пенсионирани през 2019 година ще е с по-ниска пенсия

Националният застрахователен институт (НОИ) де факто удостовери обява на в. " Сега ", съгласно която над 1/3 от обезпечените в България ще бъдат ощетени при пресмятане на пенсиите по новата формула, съгласно която се взема единствено осигурителният приход след 1 януари, 2000 година.
Предварителните данни на Национален осигурителен институт демонстрират, че за 31,3% от пенсиониращите се след 31 декември, 2018 година, " се получава понижение на самостоятелния коефициент (ИК) " . Или с други думи, пенсията на тези хора става по-ниска, тъй като към този момент не им се признават за застрахователен стаж 1997, 1998 и 1999 година. „ Към този миг понижение на размера на ИК се следи най-вече при лица, които в интервала 1997-1998 са се осигурявали за по-малък брой месеци на високи приходи “, прецизират от Института.
В края на предходната година, със Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване и без никакви диспути в пленарната зала бяха зачеркнати и годините сред 1997 година и 2000 година.
От Национален осигурителен институт, обаче, оповестяват и, че в действителност за всички пенсиониращи се от началото на тази година имало „ вкупом “ 4,3% нарастване на самостоятелния коефициент. Същевременно Национален осигурителен институт споделя, че с новата формула щяло да има единствено за 2019 година 9,1 млн. лв. „ понижение на разноските за пенсии “.
От Национален осигурителен институт към момента не могат да посочат в какъв диапазон ще бъдат разликите сред размера на пенсията по остарялата и надлежно - по новата формула – в това число и при настоящето известие, в което се натъртва, че изчисленията какъв брой хора ще пострадат от новата формула са по предварителни данни. Очаква се през 2019 година възраст и стаж за пенсия да навършат повече от 81 000 души, което значи, че към 30 000 от тях ще вземат по-малка пенсия по новата формула по отношение на остарялата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР