Националният омбудсман Мая Манолова заяви, че ще сезира европейските институции

...
Националният омбудсман Мая Манолова заяви, че ще сезира европейските институции
Коментари Харесай

Омбудсманът ще сезира европейските институции за задържаните българи в Гърция

Националният омбудсман Мая Манолова съобщи, че ще сезира европейските институции за случаите, при които българи са арестувани без виновност в Гърция. По думите й има преднамереност в следствието на делата за арестувани транспортни средства, които не са отписани от новите им притежатели и с тях е осъществено закононарушение.

Манолова посочи, че няма причина Гърция да не признава българските документи, с които е осъществена покупко-продажбата на автомобила. Между двете страни има подписан контракт за правна помощ, съгласно който такива документи се признават и даже без заверка.

Десетки някогашни притежатели на коли може да се окажат в гръцки затвори
„ Настоях Външно министерство да направи среща на високо равнище и министър Захариева се ангажира да се провеждат съвещания. Ще изпратя и мой специалист на тези съвещания и декларирам, че в случай че Гърция не се съобрази с контракта за правна помощ ще сезирам европейските институции за несъблюдение на съществени отговорности. "

Юристът счита, че има фиктивен метод при събирането на доказателства и преднамереност.

„ При трафик на хора отговорност носи трафикантът и притежателят на автомобила. Те не одобряват контракти за покупко-продажба, нотариално заверени и извлечения от КАТ за същинския притежател. За това хора са подсъдими, има даже човек с присъда на втора инстанция за 17 години, а възрастен българин чака във видинския следствен арест ", уточни тя.

„ Държавата е длъжна да отбрани жителите от тази тревожна обстановка. Изначалната причина е пропуск в българското законодателство - със остарелия ваучър новият притежател може да кара безкрайно време и да зависи единствено от него да пререгистрира колата ", уточни Манолова.

Случаите са почнали от началото на предходната година. „ Изпратих рекомендации до Министерство на вътрешните работи и към този момент има осведомителна система сред нотариусите и КАТ и в този момент при продажба на кола в КАТ се отразява смяната и новият притежател има един месец да смени талона и да го пререгистрира. И в случай че не го направи той се дерегистрира. Но няма кой да го накара да го направи ", изясни тя и добави, че тази система важи единствено за новите продажби.

Тя е безапелационна, че когато купувачът не си смени талона би трябвало да има наказания, а апелът на министъра да проверим прехвърлянето е сложен за осъществяване – става дума за голям брой продажби.

В момента Министерство на вътрешните работи има информация за всички случаи, при които няма прекачване от новия притежател и може да наложи наказания на тези, които не са го създали, добави омбудсманът.

Къде са парите на лечебните заведения? Такъв въпрос зададе Манолова във връзка новоотпуснатите тази година 400 млн. лева за опазване на здравето и продължаващите проблеми и банкрути.

„ Тази година бяха дадени 400 млн. повече, а проблемите се усилват. Възниква въпросът къде са парите. Лимитите на лечебните заведения не са се трансформирали, клиничните пътеки са по-скъпи ", сподели тя.

Единият проблем е с надлимитната активност – 150 млн. лева са насъбрани през минали години.

Борисов към здравния министър: И на теб от февруари да спрем заплатата, и ти ще си неудовлетворен
По думите й 12 лечебни заведения са във в действителност банкрут и са поискали инспекцията по труда да стартира процедура по неплатежоспособност поради неизплатени заплати – Ловеч, Враца, Стара Загора, Димитровград, Видин, Монтана, Дупница, Шумен.

Манолова е сезирала и Комисия за защита на конкуренцията за картел сред огромните преработватели на розов цвят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР