Националният омбудсман Мая Манолова предвижда да сезира Комисията за защита

...
Националният омбудсман Мая Манолова предвижда да сезира Комисията за защита
Коментари Харесай

Манолова сезира КЗК за картел при розоварите

Националният омбудсман Мая Манолова планува да сезира Комисията за защита на конкуренцията по съмнение за картелно съглашение в бранша на розопроизводството, което по думите й убива конкуренцията и смъква цените.

По-рано денем омбудсманът се срещна с локални производители на масива сред градовете Сопот и Карлово. Производителите на маслодайна роза я алармираха за ниската цена за изкупуване на продукцията им.

 Срещу картел при изкупуването стачкуват розопроизводители
Срещу картел при изкупуването стачкуват розопроизводители

Догодина розовата котловина ще стане долината на бурените, заплашват земеделците

Според омбудсмана е доста стеснителен фактът, че седмици преди дейното предаване на розовия цвят и преди акцията се обяснява каква ще бъде цената . Едва в този момент излиза наяве, че тя е идентична за всички дестилерии и розопроизводители, без оглед качеството на розовия цвят .

 Розопроизводителите се оплакват от ниски изкупни цени
Розопроизводителите се оплакват от ниски изкупни цени

Започна розоберът в Казанлъшко

Манолова съобщи, че ще упорства от земеделското министерство през общинските служби по земеделие да изпратят екипи на място . Така всички, които желаят да се записват като аграрни производители, ще имат тази опция.
Това ще даде опция да получат финансова помощ от министерството на земеделието след приключването на акцията по беритбата. Вторият плюс е опцията да се сдружават и с тези сдружения следващата година да защитят навреме и проведено ползите си, изясни омбудсманът.

 Протестиращи розопроизводители блокираха пътя Пловдив - Карлово Обновена
Протестиращи розопроизводители блокираха пътя Пловдив - Карлово

Протестната обсада образува километрични тапи на пътя

" Обещаната при края на акцията помощ по de minimis за розопроизводителите е по 30 ст./кг , само че може и да е повече, по 50 ст./кг ", акцентира още един път омбудсманът потребността стопаните да се сплотяват в кооперативи, с цел да пазят ползите си дружно .

От Националната организация по приходите ще стартират инспекции на прекупвачите, които изкупуват на цена под 2 лева Ако се открият нарушавания, да бъдат налагани съществени наказания, добави тя.

 Порожанов отпуска на розопроизводителите държавни пари по
Порожанов отпуска на розопроизводителите държавни пари по " де минимис "

Работят в посока Закон за розата

" Според мен няма по какъв начин страната да избяга от отговорност, да не застане зад тила ви и да не ви поддържа, в един толкоз значим за вас миг . Става дума за отрасъл, който е обичаен за България, който е лицето, обликът на страната ни. Прекрасно е, че една от атракциите на европредседателството бе килимът от рози, който показахме на чужденците, тъпо е, че напълно безусловно сме на път да потъпчем един от най-красивите знаци на страната ни - българската роза ", съобщи омбудсманът.

По думите й е извънредно време страната да сътвори правила за сектора. Предстои в най-кратки периоди да бъде признат проектозакон за розата. Необходимо е страната да се намеси против вноса на артикули, които замърсяват и компрометират българското розово масло .

По-късно омбудсманът се срещна и с розопроизводителите от Община Стрелча, които заплашват с поредна обсада на пътя към град Панагюрище.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР