Националният ни отбор по волейбол започна с големи надежди поредното

...
Националният ни отбор по волейбол започна с големи надежди поредното
Коментари Харесай

Професор до доказване на противното

Националният ни тим по волейбол стартира с огромни очаквания следващото натоварено лято. В него основната цел е олимпийската подготовка, която ще се организира във Варна сред 9 и 11 август, а с тежката задача да извади отбора от посредствеността беше претрупан Силвано Пранди. За този избор причините бяха повече от допустими, а отрицателни реакции съвсем липсваха.

И вярно, тъй като ситуацията в този тим в никакъв случай не е спокойна. Сякаш хората, които би трябвало да показват България и тези, грижещи се за техния комфорт, не могат без кавги, персонални нападки и безконечните искания за какво играе този, а не другият. Това сме го виждали от доста хора, минали в годините през националния отбор. А от някои сме го виждали повече от един път. Странно за какво му беше на Пранди да приема тази работа. Едва ли е за пари. Казват, че обичал България. Луд човек. Тук такива романтици не виреят.

И по този начин, при същите условия и след доста дълги пътувания, първият шампионат за лятото към този момент е в историята. Представянето на игрището и 12-ото място в Лигата на нациите не са нито слаби нито непредвидени. За България те към този момент са естествени. Подобно беше ситуацията през предходната година при първото издание на шампионата. Да не забравяме, че националите ни играха и мач за оставане в остарелия комерсиален формат Световна лига. Около и отвън топ 10 е мястото на страната ни и на последните две международни шампионати.

Разбира се, превръщането на тези резултати в нормални за България не би трябвало да се приема равнодушно. Но тъй като никой отпред с федерацията не прави бездънен разбор на аргументите и липсва опит за каквато и да е смяна, насъбраните загуби стават мотив за рецензии към селекционера и за слагането под лупа на всяко негово решение.

Като най-важна задача в седмиците преди олимпийската подготовка Силвано Пранди имаше да избере състав за шампионата. Съвсем практично италианският експерт съобщи, че не се нуждае от необятна група състезатели, а от единствено шестима, които да победят Бразилия, тъй като другите противници Египет и Пуерто Рико не би трябвало да са проблем. Така отвън сметките за квалификацията останаха Георги и Валентин Братоеви, Николай Николов, който обективно няма по какъв начин да е в отбора при тяхното неявяване, завърналият се в националния тим след най-силните си години Николай Учиков и пропусналият целия сезон на клубно равнище Владислав Иванов.

Няма подозрение, че всеки един от тях е дал малко или повече на този отбор. Георги Братоев стана най-хубав разпределител на олимпийски игри и дружно с брат си и Николай Николов имат мемоари от Лондон за цялостен живот. Но в случай че Пранди е решил да не разчита на тях за мача с Бразилия и те се наясно с това, оставането им в групата до олимпийската подготовка би било бомба с много пай фитил, която ще гръмне доста преди шампионата. Понеже, както към този момент казахме, в този тим нещата мъчно се трансформират, а някои сме ги виждали повече от един път.

Към днешна дата имаме просто едно решение. Оптимистите ще кажат самоуверено, песимистите – безразсъдно. Но всичко по-крайно би било много пресилено, тъй като огромната цел следва. Ако тимът загуби мача с Бразилия, негативите ще са за Силвано Пранди, а изводите за федерацията, която избра него за селекционер. От друга страна успеха би трансформирала взетото от него решение в най-правилното на света.

Заради всичко това, спортния късмет и класата на Цветан Соколов в добавка, до 11 август никой не може да забрани на този тим да мисли и мечтае за олимпийските игри. А Силвано Пранди остава Професор до доказване на противното.


източник: LAP.bg
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР