Националният статистически институт излезе със съобщение днес, в което посочва,

...
Националният статистически институт излезе със съобщение днес, в което посочва,
Коментари Харесай

НСИ: За година доходите на човек от домакинството са нараснали с 8,7%, разходите - с 11.4%

Националният статистически институт излезе със известие през днешния ден, в което показва, че общият приход приблизително на човек от домакинство през второто тримесечие на 2018 година е 1 474 лв. и по отношение на същия интервал на 2017 година се покачва с 8.7%.

Общият разход е бил 1 331 лева и се усилва с 11.4%.

В структурата на общия приход с най-голям условен дял e приходът от работна заплата (56.7%), следван от приходите от пенсии (28.1%) и от независима претовареност (6.6%).

Защо получаваме източни заплати, а плащаме западни цени

КНСБ: Огромна разлика в заплатите у нас

Спрямо второто тримесечие на 2017 година относителният дял на прихода от работна заплата остава без смяна, приходът от пенсии се усилва с 1.8% пункта, а приходът от отвън работна заплата понижава с 1.4% пункта.

В структурата на общия разход с максимален условен дял са разноските за храна (31.5%), следвани от разноските за жилище (15.9%), налози и обществени осигуровки (13.7%) и разноските за превоз и известия (12.1%).

Спрямо второто тримесечие на 2017 година относителният дял на разноските за храна и безалкохолни питиета понижава с един процентен пункт, а делът на разноските за превоз се усилва с 0.7% пункта.

Евростат: Българинът харчи най-вече за храна, по-малко за здраве

Как у нас някой не работи, а харчи 1 млн.

През второто тримесечие на 2018 година настава смяна в потреблението на съществени хранителни артикули приблизително на човек от домакинство в съпоставяне със същото тримесечие на 2017 година.

Увеличение се регистрира в потреблението на: зеленчуци - от 18.2 на 19.0 кг, мляко кисело - от 7.3 на 7.9 кг, и месо - от 8.2 на 8.6 кг.

Намалява потреблението на самун и тестени произведения - от 21.6 на 21.3 кг, и на мляко прясно - от 4.6 на 4.4 литра.

Без смяна остава потреблението на яйца, олио, боб зрял и захар.

Линията на беднотия в България през 2019 година ще е 348 лв. , реши държавното управление на постоянното си съвещание през днешния ден в Министерския съвет. Сумата е с 27 лв. по-висока спрямо размера й през актуалната година.

Сумата е избрана на база на методика, одобрена от Министерския съвет през 2006 година Показателят се пресмята според от данните в проучването "Наблюдение на домакинските бюджети в Република България “, което годишно се организира от Националния статистически институт.

Линията на беднотия се употребява като референтна стойност при образуването на обществената политика в региона на приходите и виталното ниво на популацията.

На постоянното си съвещание през днешния ден държавното управление разиска отчет с нови и обновени ограничения в Националната стратегия за промени на България за 2018 година.

Освен разпореждане за установяване размера на линията на беднотия за страната за 2019 година, министрите одобриха и разпореждане за одобрение на спомагателни прехвърляния за държавните висши учебни заведения и за Българска академия на науките за 2018 година

61 млн. лв. отпуска държавното управление за научни стратегии

Вучич: Задминахме България, ще изпреварим всички на Балканите

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР