Националният музей “Земята и хората” ще представи в Двореца в

...
Националният музей “Земята и хората” ще представи в Двореца в
Коментари Харесай

Диаманти от ЮАР идват в Балчик

Националният музей “Земята и хората” ще показа в Двореца в Балчик особено подбрана сбирка скъпоценни и декоративни камъни, под надпис „ Съкровищата на Земята “. Изложбата включва 100 броя минерални мостри.

Сред тях са елмаз от ЮАР, рубин и сапфир от Русия; “Берил” – разновидности на минерала с друг цвят - изумруд, аквамарин, морганит, хелиодор, гошенит от популярни залежи от Бразилия, Русия, България; “Топаз” - друго оцветени естествени и фасетирани мостри от популярното находище Волин в Украйна, Русия и Бразилия; “Кварц” - разнообразни разновидности на минерала – цитрин, планински кристал, опушен кварц и морион – фасетирани и естествени кристали; “Аметист” - пурпурно виолетово обагрен кварц – откъс ог геода от Бразилия и фасетирани мостри с разнообразни нюанси.

В експозицията от екзотични скъпоценни камъни могат да се видят доста рядко срещани минерали като скаполит и диаспор, чиято стойност може да се приближи до тази на диамантите, а от декоративните камъни са подбрани минерали, известни с красивия си цвят и рисунък, употребявани за направата на разнообразни бижута и произведения – малахит, лазурит, родонит, тюркоаз, нефрит, кехлибар и неповторимия чароит, минерал който е открит на едно само място в света - до река Чара в Иркутск, Русия.

Представителна сбирка “Ахати от България” демонстрира полирани плочки ахати от два региона на България - Кърджалийски и Шуменски.

Колекцията “Природно изкуство” съдържа минерали, формирани преди милиони години и извадени деликатно от мините по целия свят. От тях са направени едни от най-красивите творби на изкуството, намерили място в музеи и сбирки.

Особен акцент в експозицията е нефритена тока, открита от екип на доцент доктор Бони Петрунова при археологическите работи на некропол от XIV век на нос Калиакра. Настоящият шеф на Национален исторически музей - София ще показа пред всички присъстващи скъпата находка.

Националният музей „ Земята и хората” - София е музей на минералното царство с богати и добре комплектовани фондове с над 37 000 музейни единици. Съхранява и демонстрира една от двете сбирки „ Гигантски кристали” в света, най-богатата систематична сбирка на Балканите - включваща 1613 минерални типа, най-пълната сбирка от български минерали (309 вида), районни и научни монографични сбирки от популярни международни залежи. Особено място в минералния свят имат скъпоценните камъни, наричани „ аристократи “ на минералното царство.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР