Националният изпълнителен комитет на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП)

...
Националният изпълнителен комитет на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП)
Коментари Харесай

Румъния изригна срещу корупцията

Националният изпълнителен комитет на ръководещата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) ще се събере на съвещание на следващия ден, с цел да дефинира състава на новото държавно управление, ръководено от номинираната за министър председател Виорика Дънчила, оповестява "Аджерпрес ".

Източници от партията обявиха, че бъдещият кабинет ще резервира структурата на предходното държавно управление, ръководено от премиера Михай Тудосе, т.е. трима вицепремиери, един от които без портфейл, 26 министри и двама делегирани министри. Новият кабинет, както и предходният, ще има 28 членове, отбелязва "Медиафакс ".

В новото държавно управление няма да вземат участие някои министри от кабинета Тудосе, които показаха поддръжката си към някогашния министър председател - досегашният вицепремиер без портфейл Марчел Чолаку, министърът на превоза Феликс Строе и делегираният министър за еврофондовете Мариус Ника, който разгласи оставката си.



Евродепутатът Виорика Дънчила беше номинирана да оглави новото държавно управление след оставката на Михай Тудосе в понеделник, когато СДП отдръпна политическата си поддръжка към него. Парламентът ще бъде призован на изключителна сесия на 29 януари, с цел да гласоподава избор на доверие на новия кабинет.

Над 30 000 румънци стачкуваха в Букурещ и в десетина румънски града късно нощес, с цел да кажат "не " на корупцията и да се разгласят против противоречива промяна на правосъдната система, поискана от левицата.





Парламентът, доминиран от социалдемократите, утвърди в края на декември три проектозакона, които породиха опасения, че независимостта на магистратите ще се понижи и че ще бъдат лимитирани прерогативите на антикорупционната прокуратура, която е извънредно дейна в преследването на национални избранници, обвинени в корупция. Президентът Клаус Йоханис не е споделил дали ще подпише законите, които бяха подложени на критика от Брюксел и от Съединени американски щати.

Новите митинги се провеждат няколко дни, откакто министър председателят Михай Тудосе беше заставен да подаде оставка от съпартийците си социалдемократи и бе номиниран нов министър председател.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР