Националният исторически музей отбелязва 140 години от приемането на Търновската

...
Националният исторически музей отбелязва 140 години от приемането на Търновската
Коментари Харесай

НИМ отбелязва 140 години от приемането на Търновската конституция

Националният исторически музей отбелязва 140 години от приемането на Търновската конституция (1879 г.), като демонстрира към непрекъснатата си експозиция редица предмети, които за пръв път или рядко са вадени от фондовете му.

Такъв е да вземем за пример юбилейният посребрен орден с лика на Антим I, изсечен във връзка със 120-годишния празник на Народното събрание. Също по този начин и първокласното издание на „ Алманах на българската конституция ”, публикуван през 1911 година Книгата съдържа съвсем 1000 страници, с 1200 портрета на дейци и държавници и включва всички публични документи към предисторията на Търновската конституция, нейното основаване и промени.

Посетителите на музея ще могат да видят истински фотоси на някои от депутатите в Учредителното заседание в Търново през 1879 година – на Петко Каравелов, Димитър Греков и Драган Цанков, чиито персонални движимости са в непрекъснатата експозиция. Впечатление вършат изящната сребърна чаша и кутия с монограма „ Ц ” на Драган Цанков, както и поставката на писма на Петко Каравелов, водачи на либералите в Учредителното заседание.

Любопитни са и Дневниците на Учредителното заседание от 1890 година, отпечатани в София от Янко Ковачев, които от дълго време са библиографска необичайност. Точно това издание служи на Симеон Радев за написването на епохалния му труд „ Строителите на модерна България ”.

Особено впечатляваща е Търновската конституция, чийто оригинал се съхранява в Централния държавен списък, сложена във превъзходна алена кожена подвързия, с надпис: „ Конституция на българското княжество ”.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР