Националният исторически музей /НИМ/ организира етнографска експедиция и проучвания в

...
Националният исторически музей /НИМ/ организира етнографска експедиция и проучвания в
Коментари Харесай

НИМ започва цялостно проучване на културното наследство на с. Добърско

Националният исторически музей /НИМ/ провежда етнографска експедиция и изследвания в региона на един от своите филиали - с. Добърско.

Добърско се намира в община Разлог, а местоположението му е значим фактор за неговото икономическо и културно-демографско развиване. Районът има богато културно наследство; плътно в етнографско отношение българско население, което съхранява и придвижва през годините обичаи и фолклор.

Средновековният храм "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат " е филиал на НИМ, монумент под отбраната на ЮНЕСКО и недвижима културна полезност от национално значение. Той е измежду най-атрактивните и посещавани монументи в района, откроявайки с. Добърско като страж на историческата и културната памет.

Самодейната група за достоверен фолклор от селото, основана преди половин век, е вписана през 2012 година в Националната система на живите човешки съкровища като „ Добърски баби – пазители на обичайния ритуал Водици”.

Теренните експедиции ще се проведат в интервала 18-24 юли и 17-21 август 2018 година, а цялостните резултати се планува да бъдат показани и оповестени през 2019 година

Екипът, формиран от експерти етнолози от НИМ и учени фолклористи от ИЕФЕМ – Българска академия на науките, има за цел да изследва разнообразни детайли от цялостното материално и нематериално културно завещание в селото и в района.

Сред главните набелязани тематики за проучване са национален календар, занаяти и занаят, обичайно облекло, национални вярвания и светоглед, религиозна просвета, музикален фолклор и словесни обичаи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР