Националният исторически музей (НИМ) организира експедиция до град Охрид в

...
Националният исторически музей (НИМ) организира експедиция до град Охрид в
Коментари Харесай

Проф. Божидар Димитров доказа произхода на българската писменост

Националният исторически музей (НИМ) провежда експедиция до град Охрид в „ македонската земя”, с цел да снима две старинни икони. Това се прави по отношение на някои пропуски в образованието на значими задгранични държавни дейци във връзка произхода на кирилицата, кръщението на Русия, кой какви книги е разнасял по света, показват от музея.

Съобразно международната музейна процедура, шефът на НИМ проф. Божидар Димитров е поръчал копия на иконите, които ще бъдат сложени на съответното място в средновековната експозиция на НИМ. Иконите са от епохата на Възраждането. Едната е на „ Св. Св.Кирил и Методий”. Над облиците им написа „ Просветители български”. И с цел да не стане някоя неточност, иконописецът е добавил „ Тия и се написаха буквите български. Празника им е на 11 май”.



Втората икона е на „ Св. Седмочисленици”. Всъщност на тази икона светците са девет. Към известната седморка (Св.Климент, Наум, Ангеларий, Сава, Горазд, Кирил и Методий) са прибавени Св. Еразио (местен светец) и Св. Иван Владимир, шурей на цар Самуил. Над облиците на светиите написа „ Св. Седмочисленици Просветители болгарски”. Та това може да пристигна от „ македонската земя” в края на Х век. Български просветители и български букви. По самопризнание на самите локални зографи, рисували иконите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР