Националният исторически музей (НИМ) гостува с два великолепни златни експоната

...
Националният исторически музей (НИМ) гостува с два великолепни златни експоната
Коментари Харесай

Националният исторически музей гостува във Варшава с Инсигнии на властта на млад тракийски владетел

Националният исторически музей (НИМ) гостува с два превъзходни златни експоната - венец и пръстен от Маламирово-Златиница край Елхово, заяви БГНЕС.

Експозицията бе открита от шефа на Българския културен институт във Варшава Калина Станчева, от зам.директора на НИМ- Павлина Илиева и от шефа на Кралския музей проф. Збигнев Вавер. Той благодари на НИМ и предложи през месец юни идната година Кралският музей да гостуват с подбрани картини от кралската сбирка. На откриването участва българският дипломат във Варшава - Емил Ялнъзов, дипломати, шефове на огромни полски музеи.

В центъра на Златния венец от Маламирово е инсталирана пластина с изображението на богинята на успеха Нике, която държи в едната си ръка сходен венец, а в другата - фиала. Върху кожена лента към венеца са инсталирани 29 златни розети. Златният венец е част от съкровището, открито през 2005 година в т.нар.Голяма могила намираща се край селата Маломирово-Златиница, Елховска община. Тогава бе оголен недокоснат владетелски гроб от средата на ІV в. прочие Хр. Главата на заровения мъртви държател бе увенчана със златен венец, а върху дребния му пръст на лявата ръка бе подложен солиден златен пръстен щемпел, показан във Варшава. Върху него е изобразена Великата богиня-майка, която сервира фиала на царя конник - митологична сцена, позната и от други тракийски монументи.
Гостуването на Националния исторически музей - София се реализира с помощта на поддръжката от Министерството на културата на България и е значимо събитие в културната стратегия на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Събитието минава под знака на Европейската година на културното завещание и поставя началото на поредност от изложения, които се посвещават на честването на 45 години от основаването на Националния исторически музей. Следващите прояви през май и юни ще бъдат в Братислава, в Москва и Париж - музей Лувъра.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР