Националният интерес на България е напълно защитен по казуса с

...
Националният интерес на България е напълно защитен по казуса с
Коментари Харесай

Захариева: Интересът на България е защитен по казуса с името на Македония

Националният интерес на България е изцяло предпазен по проблема с името на Македония . Това сподели външният министър Екатерина Захариева ефира на bTV.
По думите ѝ Договорът за добросъседство сред двете ни страни е дал подтик на това балканските страни да позволяват проблемите си. „ Нашият интерес в действителност е Македония да отвори нова страница в историята си”, разяснява още Захариева. Тя посочи, че никой не е „ натискал” страна ни да подписва контракта с Македония .
Според първия ни посланик ще би трябвало да се извърви дълъг път, до момента в който се построи доверие от страна на македонците към българите, само че това е вярната посока. „ Когато се подписа Договорът за добросъседство под 30% беше публичното утвърждение за това, хората укоряваха тогава Зоран Заев, че е предал нацията. В момента утвърждението е към 70%”, сподели още Захариева. Тя отхвърли да сме на път да признаем македонската нация и такива клаузи не участват в контракта.
Захариева изясни, че няма по какъв начин България да е била поканена да подписването на договорът сред Гърция и Македония, тъй като това е двустранен акт и участват единствено страните по него и се заверява от специфичния делегат на Организация на обединените нации .
Добрите съседски връзки са причина за една сигурна, демократична страна, с благоприятни условия за ефикасни политики, счита още българският външен министър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР