Националният институт за недвижимо културно наследство върна за преработване проектите

...
Националният институт за недвижимо културно наследство върна за преработване проектите
Коментари Харесай

НИНКН връща два проекта за Небет тепе заради големи пропуски

Националният институт за недвижимо културно завещание върна за преправяне плановете за консервация, реституция и експониране на археологическия комплекс Небет тепе и за благоустрояване на методите към Източната врата на Филипопол.

Писмото с претекстовете на специалистите е изпратено до заместник-кмета на Пловдив в петък.

През март 2020 година Министерството на културата отхвърли да съгласува двата капиталови плана. Във импортираните през август 2021 година планове още веднъж има обилни пропуски и проблеми.

В плана за консервация, реституция и експониране на археологическия комплекс Небет тепе не са включени археологическите разкопки от 2016 и 2017 година В края на август ръководителят на разкопките София Христова изпрати сигнал до НИНКН и МК, че планът е в прорез със Закона за културното завещание.

В част " Заснемане, изследване и патология “ не е отразена патологията на материалите. Липсват описанията на другите строителни разтвори и исторически интервали на строеж. Не са маркирани по-ранните реставрационни намеси. Върху тази информация стъпват условията за реституция по разпоредбите и без нея археологическите структури могат да бъдат повредени необратимо.

Не е отразено градивното положение на подпорната Източна крепостна стена с множеството пукнатини и обрушвания по нея.

Тази част от плана е върната с условие да се добавят изчезналите данни, както и да се приложат рецептите за типовете разтвори за зидане, префугиране и запечатка, съответстващи на истинските и съобразени с другите интервали и техники на строеж.

За Източната крепостна стена планът е по-добър, само че и в него не са отразени задоволително патологията и плановите намеси.

В част " Консервация, социализация и експониране “ не са регистрирани характерните условия към реставрацията на обособените сектори и към експонирането на другите интервали.

Най-късно проучените археологически разкопки - през 2016 и 2017 година, не са изследвани и документирани в плана. Отсъстват данните за обособените техники на строеж и няма инструкции за експонирането на другите строителни интервали. Проектът е повърхностен поради неналичието на съгласуваност с Регионалния археологически музей – Пловдив.

Проектът се нуждае от преправяне, като отрази плануваните действия в показаните силуети и проекти. Без тях липсва план, по които да бъдат проследени и по-късно признати консервационно-реставрационните работи.

Част " Паркоустройство и благоустройство “ предлага построяването на нова алейна мрежа с настилки от павета, каменни плочи и трева върху полиетиленова мрежа. Според специалистите на НИНКН това решение е извънредно неуместно, защото не се преценява със съществуващите археологически дадености. Алейната мрежата минава през антични зидове и подценява трасето на непокътнатата антична улица. Предвидената железна пасарелка стъпва върху най-старата крепостна стена в цялостен прорез със заданието за планиране и с правилата на експониране.

Лоша концепция е построяването на защитно покритие от поликарбонат с железна структура върху зърнохранилището на фона на напълно откритите археологически структури. Алейната мрежа и изборът на паваж за настилките са доста противоречиви поради прибавянето на камък и на подпорни стени от габиони в зоната на археологическите структури. Заедно с това планът не показва образци, размери, метод на редене, цветове и елементи и не дава никаква визия за желанията.

Проектантите оферират археологическият комплекс да бъде осветлен с 639 тела от вида " паве “ и " луна “, вградени в пешеходните пътеки. Това осветяване слага на напред във времето нехарактерни за обекта линеарни геометрични фигури, които пречат на възприемането на археологическите полезности. В Закона за културното завещание липсват текстове за сходен способ на експониране. Той може да бъде оценен единствено с проява на място, само че тогава към този момент би бил приключен факт.

Предложеното отмерено осветление на крепостните стени и кули от вътрешната страна и извън не основава акценти и не улеснява прочита на културните полезности.

Художественото осветяване на Небет тепе би трябвало да регистрира няколко фактора, защото археологическите структури се виждат и от разнообразни точки на града. В същото време доста хора се качват вечер на Небет тепе, с цел да следят града.

Благоустрояването, осведомителната система и осветлението не трябва да нарушават ритъма на живот на хълма, а да го укрепват. Смисълът на опазването на недвижимото културно завещание е да остане част от живота на хората – единствено тогава то извършва функционалността си.

В плана е планувана двуметрова железна ограда, която основава различен образ на комплекса и лимитира достъпа до него. В заданието няма условие за ограда. Включването ѝ в документите за плана на този стадий е неприемливо. Охраната може да се реализира с видеонаблюдение.

По тези аргументи частите " Електрическа “ и " Благоустрояване “ също се нуждаят от преправяне.

Общината не е показала на НИНКН част " Количествена сметка “ в несъгласие с Наредба №4 от 21 декември 2016 година за обсега и наличието на документи за осъществяване на консервационно-реставрационни действия на недвижими културни полезности.

Експертите на НИНКН изискват плановете да бъдат допълнени и заверени от археолога-проучвател, преди да бъдат предадени за ново координиране.

Те означават, че плановете извършват условията за консервация и реституция, без да " доизмислят “ и дострояват археологическите обекти – една от неприятните практики през последните години.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР