Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и Българската академия

...
Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и Българската академия
Коментари Харесай

Институтът по метеорология и БАН не се разбраха. И правителството се включва в разговорите

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и Българската академия на науките (БАН) не са постигнали единодушие за това дали синоптиците да се отделят от научна организация. Днес изтече срокът, подложен премиера Бойко Борисов, в който двете страни трябваше да намерят общо решение по въпроса. 

И правителството се включва в диалозите в опит да бъде реализиран консенсус сред Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките, разгласи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след днешното съвещание на Министерския съвет.

" Това, което имаме като обстановка от миналата седмица, значително се е запазило. Национален институт по метеорология и хидрология желае овакантяване на Българска академия на науките. А Българска академия на науките предлага вид за автономия в границите на Академията. Но имаме въпреки и най-малък прогрес дотолкоз, доколкото по-добре е обрисуван периметърът на вероятните решения, които ще търсим ", сподели той.

От БАН оферират Национален институт по метеорология и хидрология да остане в състава на академията с разширена финансова самостоятелност. Научната  академия предлага целият бюджет на института по метеорология, в това число заплатите на учените и чиновниците, да бъде одобряван от Министерския съвет на обособен ред в бюджета на Българска академия на науките. Идеята им е при пресмятане на средствата за заплати в Института като база да се взимат главните заплати в Българска академия на науките по категории.

Национален институт по метеорология и хидрология обаче отхвърлят предлагането на Българска академия на науките и упорстват да бъдат отделени от академията. Според метеоролозите сходно решение запазва настоящето статукво, а точно управлението на Българска академия на науките да дефинира какво е нужно на Национален институт по метеорология и хидрология, с цел да извършва активността си. Те считат, че сходно оферти няма да реши проблемите на института, а в допълнение ще ги задълбочи.

Министърът на образованието обаче вижда в обстановката " въпреки и най-малък прогрес ", тъй като " по-добре е обрисуван периметърът на вероятните решения ".

До напрежението сред института и академията се стигна, откакто от Национален институт по метеорология и хидрология от няколко месеца стачкуват, само че при започване на август оповестиха, че стопират да извършват нарежданията на Българска академия на науките. Недоволството на синоптиците е поради разпределянето на парите в Академията. От института акцентират, че не могат да си правят работата, тъй като парите не им стигат. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР