Националният институт по метеорология и хидрология излиза частично от Българската

...
Националният институт по метеорология и хидрология излиза частично от Българската
Коментари Харесай

БАН разреши на синоптиците да си вървят, но замълча за имотите на НИМХ

Националният институт по метеорология и хидрология излиза " отчасти " от Българската академия на науките. Нежелаещите опеката ѝ чиновници на Национален институт по метеорология и хидрология могат свободно да изоставен, извежда се и цялата оперативна активност, но реши Общото заседание на Българска академия на науките, само че замълча по въпроса за базите и парцелите на Института. За научната активност в решението също не се приказва.
 Удар под кръста: Българска академия на науките приключи мандата на шефа на Национален институт по метеорология и хидрология, цялото управление напуща от взаимност  Решено: Национален институт по метеорология и хидрология излиза от Българска академия на науките  Премиерът подреди на Българска академия на науките и синоптиците да се схванат до 10 дни  Парите на синоптиците в Българска академия на науките ще стигнат до първата седмица на септември
Половинчатото решение бе гласувано през днешния ден след няколкочасово съвещание с 69 гласа " за " и 9 " въздържал се ". За него заяви " Дневник ".

То идва след месеци митинги на синоптиците против мизерията, в която Българска академия на науките държи института, като преразпределя трохи от държавната дотация към Национален институт по метеорология и хидрология. Те бяха подминавани с безмълвие от управлението на Академията досега, в който метеоролозите не оповестиха, че стопират прогнозите за времето от септември, тъй като нямат пари, с цел да платят сметките за ток и връзки. Те се обърнаха към премиера и министъра на образованието с искане институтът да бъде изведен от структурата на Българска академия на науките и да мине под шапката на МОН.

Премиерът Борисов събра спорещите страни на среща в Министерския съвет в опит да ги сдобри, което не се случи нито на място, нито до края на дадения от него период. Напротив - последва нов митинг. Стана ясно, че синоптиците изрично не одобряват оставане в Българска академия на науките и министърът на образованието съобщи готовността си да предложи извеждането им - било посредством решение на Общото заседание, било посредством смяна в закон, в случай че решението на Оценка за съвместимост не е удовлетворяващо. Отговорът на Българска академия на науките пристигна на идващия ден - мандатът на застаналия зад протестиращите шеф на Национален институт по метеорология и хидрология бе преустановен.

Решението на Оценка за съвместимост бе взето, само че по този начин, че да не действа - не можем да работим при такива условия, възмути се отстраненият проф. Христомир Брънзов.

Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски даде устно увещание, че Национален институт по метеорология и хидрология ще си получи станциите на разлъка, само че в решението подобен ангажимент няма.

По въпроса какво става с научната активност се изрече ръководителят на Оценка за съвместимост на Българска академия на науките проф. Евелина Славчева. Тя счита, че тя би трябвало да остане в Българска академия на науките и да се развива там.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР