Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система организират

...
Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система организират
Коментари Харесай

Граждани настояват за нови детски градини и училища в София

Националният предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система провеждат митинг на 10 септември на ул. " Московка 33 ", пред постройката на Столична община, заяви ръководителят Васил Николов.

От комитета упорстват за изграждане на нови детски градини и учебни заведения в Столична община, както и за кадрови промени в Дирекция " Образование ".

Организаторите оповестиха и съответните претенции, които имат към Столична община:
Незабавно основаване на работна група за изграждане на нови детски градини и учебни заведения , средствата, за които да бъдат заложени в бюджета за идната година. Пълно автоматизиране на системата за кандидатстване в детските градини и приема за първи клас. Столична община да даде ваучери на неприетите деца , с които да бъдат обезщетени за това, че не са признати в съответната детска градина. Да бъдат опуснати средства за помощник-учител поради огромния брой на децата в групите. Отстраняване от работа на шефа на Дирекция " Образование " Мария Минчева и основният специалист към дирекцията Ирена Николова.
" От Столична община ни убеждават, че дефицитът в детските градини е най-малък ", съобщи Николов. Според думите му дирекция " Образование " реализира най-малък надзор , а ситуацията е нетърпимо, защото шефовете знаят, че никой не ги управлява.

Председателят на комитета съобщи още, че е доста значимо да се съобрази растежа на Столична община, с това, което се строи като просветителна инфраструктура. Според него е доста рисково за здравето на децата да бъдат 40 броя в една група.

" Голям проблем има в кв. " Младост " и кв. " Овча купел ". безапелационна е Йоана Любенова, отговорник на групата за документална връзка с институциите и жителите.

Николов добави, че другото направление, в което би трябвало да се вземат незабавни ограничения, е прекосяването на едносменен режим в учебните заведения.

News.bg напомня , че в самото начало на конференцията на гражданското придвижване от МОН разпространиха информацията, че с смяна в разпоредба 10 се анулира крайният период за въвеждане във всички учебни заведения в страната на едносменен режим. Причината е липса на условия.

" Нашата цел е да защитим правата на родителите и всички да имат гласност на информацията " , означи отговорникът на групата за обработка на информация Мила Паликарска.

Председателят на комитета напомни, че разполагат с съответни документи, предоставени от детските градини за осъществените нарушавания. Той добави още, че от Столична община са отказали неведнъж достъп до информация и сега са заведени каузи за това.

Николов твърди, че като опрощение за нарушаванията се употребява вкараният термин " надпланов банкет ".

Според него е неприемливо да се одобряват деца с диагнози, отвън листата, който е регламентиран.

" Ние не пледираме за отричане към всичко, което се случва, а желаеме общи полемики с присъединяване на жителите, с цел да се намерят най-хубавите решения. ", добави ръководителя.

Николов е безапелационен, че всеобщо във всички браншове се случва нищоправене и казусът става все по-сериозен.

Във връзка с подложен въпрос за експанзията в детските градини и учебните заведения, Мила Паликарска, съобщи, че би трябвало да вдишване на отговорност за случаите на експанзия. Според нея би трябвало да се работи по тематиката за психически проби на учителите при наемане на работа

" През последните дни сме шокирани от няколко случаи. Някои от възпитателите, които бяха отстранени поради експанзия се готвят да бъдат върнати на работа ", добави Николов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР