Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система (НИККИОС)

...
Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система (НИККИОС)
Коментари Харесай

С препоръки завършват проверки в столични детски градини

Националният предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система (НИККИОС) алармира за общо 200 нарушавания при приема в две столични детски градини, от Столична община са направили инспекция, която приключва с рекомендации за съблюдаване на Наредбата за финансиране на просветителните институции и Наредбата за банкет на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските учебни заведения на територията на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Също по този начин инспекцията постановява, че при констатиране на наново нарушаване на приема на деца с хронични болести или СОП над регламентирания брой, на шефовете на двете детски градини ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност.

За случая ни оповестяват от Националния комитет, които разпространиха и запис на диалог на майка, кандидатстваща с детето си за банкет, и служебни лица в детската градина №87 " Буката ", регион Триадица. (Не разпространяваме записа, поради неприятното му качество, бел.ред.) В записа се чува по какъв начин чиновник (от инициативния комитет настояват, че това е гласът на директорката, бел.ред.) признава, че дете върви незаконно на детска градина, макар че родителите месеци наред заплащат такси, чува се по какъв начин служителката изяснява на родителя по какъв начин да се извади протокол за хронично заболяване на детето и в това число предлага и друга скица за банкет " по втория метод ", който заобикаля системата. В убеждаването на майката се включва и втори чиновник от детската градина, т.е. всички са осведомени със схемите.

От НИККИОС напомнят и предходните си изчерпателни сигнали до Столична община от февруари месец за две детски градини в София. Първата детска градина е 7-ма ДГ " Детелина " , намираща се в регион " Триадица ". Според НИККИОС за интервала от 29 ноември 2017 година до 29 януари 2018 година в детската градина са осъществени общо 102 нарушавания.

Втората детска градина е 2-ра ДГ " Звънче " , намираща се в регион " Триадица ". Според НИККИОС за същия интервал - от 29 ноември 2017 година до 29 януари 2018 година, в тази градина са осъществени общо 98 нарушавания.

Сигналите са за нередности, свързани с приема на деца в двете заведения.

 По искане на жители ревизират приема в детските градини на столицата
По искане на жители ревизират приема в детските градини на столицата

Родители подозират скица и малка врата за вкарване на деца по втория метод, както и за обезпечаване на по-големи бюджети на детските градини

От комитета показват, че по отношение на данни от Информационна система за обслужване на детските заведения в Столична община (ИСОДЗ) към 27 януари 2018 година от общо 434 деца в 7-ма ДГ " Детелина " шефът е приел по общ ред през системата 209 деца, а 225 деца са признати по " втория метод ".
Това ставало посредством протокол от Лекарска консултативна комисия (ЛКК), ТЕЛК или работна група. Заради това от комитета упорстват да бъде тествано дали има документи за всяко едно дете за декларираните хронични болести (ХЗ), СОП или решение на работна група.

Аналогична е обстановката в другата детска градина - 2-ра ДГ " Звънче " . Спрямо данни от ИСОДЗ в Следствен отдел към окръжна прокуратура към 26 януари тази година от общо 372 деца в градината шефът е приел по общ ред през системата 170 деца, а 212 деца са признати по по този начин наречения " втория метод " - посредством протокол от Лекарска консултативна комисия (ЛКК), ТЕЛК или работна група. Националният предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система упорства и в това заведение да бъдат тествани документите на всички деца за констатиране на хронично заболяване (ХЗ), СОП или решение на работна група.

 Родители готвят митинг и се жалват от шеф на столична детска градина
Родители готвят митинг и се жалват от шеф на столична детска градина

Според тях проблемите са в над 100 детски заведения

Според НИККИОС установените нарушавания са единствено за посочения интервал. От комитета обаче са сигурни, че и преди този момент е имало сходни нарушавания . В същото време те считат за неприемливи констатации от рода, че към осъществяване на инспекцията някои от нарушаванията не са открити.

Във връзка с тези нарушавания от инициативния комитет са подали 2 сигнала до шефа на Дирекция " Образование " към Столична община госпожа Мария Минчева. В сигналите се упорства инспекция по всеки един случай.

Заради огромния публичен интерес и заниженото публично доверие по отношение на правилното осъществяване на инспекциите, от комитета упорстват и техен представител да участва при осъществяване на инспекцията в двете детски градини като форма на цивилен надзор. Това се налагало поради множеството други сигнали към Столична община, които се неглижирали или завършвали със " скандални " констатации.

 Код:
Код: " Вторият метод " или по какъв начин се одобряват деца в градина у нас

Скандалът с приема в софийската забавачка провокира серия огромни инспекции и наподоби измеренията на тежка незаконна мрежа

От отговора на шефа на Дирекция " Образование " към Столична община Мария Минчева излиза наяве, че по сигналите са осъществени инспекции на приема на деца в двете детски градини. Проверките били осъществени от комисия , в която вземат участие родители от учебните настоятелства и публичните препоръки на двете градини.

В хода на инспекциите е установено, че са признати деца с хронични болести, ТЕЛК и СОП над 10 в група, с което е нарушен избрания брой на банкет .

Нямало обаче неналичия в документите и всички деца в действителност били с установени хронични болести, ТЕЛК или СОП . " За всички признати деца посредством комисия има приложени документи, които изисква ИСОДЗ, както и Протокол от лекарска комисия за хронично заболяване, ТЕЛК или СОП. Родителите са кандидатствали по избрания ред, въведен в детските градини - Процедура за кандидатстване, разглеждане на документи и протокол за записване. "
И в двете заведения за работата на тези деца били назначени в допълнение педагогичен експерти - психолози, логопеди, ресурсни учители.

 Снимка 349896
Източник:

 Чобанов е смутен от демонизиране на приема на деца в столичните градини
Чобанов е смутен от демонизиране на приема на деца в столичните градини

Зам.-кметът смята, че се основава доста съществено подвеждане по отношение на метода за приемане на деца в детските градини

Според отговора на шефа на столичната Дирекция " Образование " излиза наяве и че по отношение на шефовете на двете градини са направени рекомендации за съблюдаване на Наредбата за финансиране на просветителните институции и Наредбата за банкет на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските учебни заведения на територията на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

При констатиране на наново нарушаване на приема на деца с хронични болести или СОП над регламентирания брой, на шефовете на двете детски градини ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност.

 Снимка 349897
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР