Националният дълг на САЩ е задминал 31 трлн. долара за

...
Националният дълг на САЩ е задминал 31 трлн. долара за
Коментари Харесай

Държавният дълг на САЩ надхвърли 31 трлн. долара

Националният дълг на Съединени американски щати е задминал 31 трлн. $ за пръв път в историята – крайъгълен камък, който се случва във времена на исторически висока инфлация, растящи лихвени проценти и засилваща се икономическа неустановеност, оповестява CNN.

Общият неуреден обществен дълг на страната е стигнал 31,1 трлн. $ в понеделник, демонстрират данни на финансовото министерство, оповестени във вторник.

Съединени американски щати се впуснаха във взимане на заеми по време на пандемията с Covid-19, с цел да подкрепи стопанската система, откакто смъртоносният вирус засегна живота, трудовите пазари и снабдителните вериги. Неизплатеният дълг е стигнал съвсем 8 трлн. $ от началото на 2020 година и е скочил с 1 трлн. $ в границите на единствено 8 месеца.

Взимането на заеми, което се случи по време на администрацията на Доналд Тръмп и при започване на ръководството на Джо Байдън, беше при ниски лихвени проценти. Сега, по време на интервал на исторически висока инфлация и серия от внезапни нараствания на лихвите от Федералния запас в борбата му с растящите цени, разноските за заеми са надалеч по-високи.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР