Националният дълг на Съединените щати за първи път надхвърли 30

...
Националният дълг на Съединените щати за първи път надхвърли 30
Коментари Харесай

Държавният дълг на САЩ надхвърли 30 трилиона долара

Националният дълг на Съединените щати за първи път надвиши 30 трилиона $. Това демонстрират данните, оповестени във вторник от Министерството на финансите на Съединени американски щати.

В документа, оповестен от Министерството на финансите, в колоната " общ обществен дълг " е посочена сумата от 30,012 трилиона $. Това е рекордна цифра за държавния дълг на Съединени американски щати за цялото време на неговото битие.

Според The New York Times актуалните числа са достигнати няколко години по-рано от предстоящото. Това е резултат от трилионите федерални разноски, направени от Съединените щати за битка с пандемията, в това число 5 трилиона $ в разширени компенсации за безработица, избавителни помощи за дребния бизнес и стимулиращи заплащания, финансирани със заемни пари.

Тъй като броят на случаите на COVID-19 понижа през първата половина на 2021 година, стопанската система на Съединени американски щати претърпя внезапно възобновяване на растежа на Брутният вътрешен продукт: 6,3% през първото тримесечие и 6,7% през второто. Въпреки това растежът се забави до 2,3% през третото тримесечие.

Експертите отдават това на разпространяването на варианта Омикрон, високата инфлация (до края на декември 2021 година тя доближи 6,8% - най-високата от 1982 г.) и проблемите в световните вериги за доставки.

През последната година от президентството на Доналд Тръмп (2020 г.) американската стопанска система се сви с 3,5% – това е първият спад след финансовата рецесия от 2008 година и най-значителният от 1946 година (когато Брутният вътрешен продукт на страната падна с 11,6%).

На края на първата година от президентството на Джо Байдън Федералният запас предвижда растеж от 5,5%. Поради продължаващата пандемия държавното управление на Съединени американски щати също е насила да поема от ден на ден заеми - към края на 2021 година общественият дълг е над $29 трилиона (около 125% от БВП), което принуди управляващите да покачат таванът на националния дълг до 31,4 трилиона $.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР