Националният браншов синдикат Висше образование и наука към КНСБ настоява

...
Националният браншов синдикат Висше образование и наука към КНСБ настоява
Коментари Харесай

Синдикат иска повече средства за висше образование и заплати

Националният браншов профсъюз " Висше обучение и просвета " към КНСБ упорства за нарастване на средствата за висше обучение и просвета, както и за по-високи заплати за университетския състав и нарастване на стипендиите на студенти и докторанти.

Това оповести ръководителят на синдиката проф. Лиляна Вълчева по време на откриването на новата академична година и 135-годишнина на Софийски университет " Св. Климент Охридски ".

В словото си проф. Вълчева акцентира, че години наред не са обезпечавани средствата за непрестанно увеличаващата се минимална работна заплата в страната. За последните 3 години номиналното ѝ повишаване е с 28%.

" Въпреки неналичието на тези и други средства, съзнателно и отговорно продължаваме да образоваме, да вършим просвета, да публикуваме, даже от време на време с персонални средства ", посочи проф. Вълчева.

Тя означи, че 2024 година е година на съществени финансови промени, свързани с огромен растеж на минималната работна заплата и нарастване на междинната работна заплата за страната. Увеличението е с над 15%. В проектобюджета за 2024 година за висше обучение и просвета обаче са планувани 0 лева, без значение от напътствията на МФ за залагане на МРЗ в размер на 933 лева, разяснява ръководителят на синдиката.

По думите й на този декор заплатите на университетския състав, на чиновниците с висше обучение, стипендиите на студенти и докторанти още веднъж ще изостанат. Според нея е време да се промени формата и метода на деяние. От синдиката са внесли направените калкулации и съответните претенции:
С повишаването на Брутният вътрешен продукт да се усилват и средствата за висше обучение и просвета като 1% от прогнозния Брутният вътрешен продукт по настоящи цени за съответната година, за която се отнася съответният бюджет; Средната заплата на университетския състав да е 150% от СРЗ за страната, което значи началната работна заплата за най-ниската академична служба Асистент да стане 2110 лева.; Стипендиите на студентите да са 125% от МРЗ, а за докторантите да продължи действието на 150% от нея.
Всичко това образува Бюджет за 2024 година в размер на не по-малко от 1,4 милиарда лева, или с 320 млн. лева повече, обобщават от синдиката.
 Вдигат заплатите на преподавателите в държавните университети с 20%
Вдигат заплатите на преподавателите в държавните университети с 20%

Правителството отпуска за задачата 16 милиона лв.

" С научен звук споделяме на политиците и ръководещите: Чуйте, уважавайте и зачитайте нашия глас, тъй като без академичната общественост вас няма по какъв начин да ви има ", съобщи проф. Вълчева. Тя чака министър председателят Николай Денков и министърът на образованието Галин Цоков да постъпят почтено, а не политически. Те би трябвало да застанат по-смело до своята академична общественост, добави тя.

" Да вдигнем глас и високо да заявим спазването на ЗВО, СРВОРБ (за годишен растеж от 20% в СИО (работните заплати), както и за не по-малко от 10% от нея да са средствата за научноизследователска и научно-творческа активност. Бюджетът би трябвало да е функционалност на голям брой текстове от Постановление на Министерски съвет, Наредби на националното и европейското законодателство, изключително в политиката по приходи. Настояваме за незабавна смяна на коефициентите в професионалните посоки като съотношението да е 1: 5 по този начин, както е в останалите страни-членки на Европейски Съюз ", настоя още проф. Вълчева.

Тя разгласи още, че предстоят протестни дейности и подкани академичната общественост да се причисли към тях.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР