Националния съвет за тристранно сътрудничество е обсъдил ново правителствено постановление,

...
Националния съвет за тристранно сътрудничество е обсъдил ново правителствено постановление,
Коментари Харесай

Държавата вече е готова да поеме и 60% от осигуровките на служителите

Националния съвет за тристранно съдействие е разискал ново държавно разпореждане, в което към този момент е записано, че страната с изключение на 60% от чистото заплащане по трудовите контракти на личния състав, към този момент е съгласна да поеме и делът от осигуровките. Става въпрос за схемата " 60/40 ", по която в продължение на три месеца страната ще заплаща заплатите на затворени бизнеси, които обаче към момента не са уволнили личния състав си, заяви

В предходното разпореждане беше записано, че осигурителната тежест остава още веднъж напълно за работодателя и служащия, което пък дружно с останалите рестрикции пред кандидатстването за тази помощ, я правеше на практика ненужна.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) бяха пресметнали, че необятно прокламираната поддръжка от 60% в действителност е едвам 23% , точно поради непоемането на осигуровките. А към това се прибавя, че прекратилите активност предприятия няма да могат да се възползват от нея, защото им се слагат неизпълними за множеството от тях условия. Забранено им е да работят, заради което нямат доходи, а се чака да платят оставащите действително 77%, с цел да получат от страната служащите им 23% от чистия им приход.

Представителите на работодателските и синдикалните организации кардинално са подкрепили новия вид на постановлението, като са изразили избрани запаси по повод приложимостта му, се споделя в известие на Българската стопанска камара.

Също по този начин в новия вид се планува компенсацията от страна на страната в размер на 60% върху брутното трудово заплащане на служащите и чиновниците да може да се употребява от работодатели от всички браншове на стопанската система, чиито доходи от продажби са намалели с минимум 25%, които изцяло или отчасти прекратена работа в резултат на изключителното състояние.

Това също е оригиналност. Най-първият вид на постановлението предвиждаше да има поддръжка единствено за директно засегнатите от държавните ограничавания браншове – заведения, заведения за хранене, молове и така нататък – тези, които бяха затворени със заповедта на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев. После, след остра рецензия от страна на бизнеса, държавното управление стартира да прибавя обособени сектори, без обаче да се дава изясненост на какъв принцип се прибавят те и дали не е просто който е по-шумен в общественото пространство.
В хода на днешната полемика, министърът на труда и обществената политика Деница Сачева се е съгласила с предлагането на обществените сътрудници прагът за право за обезщетение да бъде свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби.

Спорен е бил въпросът към кой интервал да се регистрира този предел. Според заложеното в плана на Постановление на Министерски съвет спадът би трябвало да е към осреднените доходи от продажби за месеците януари и февруари 2020 година Част от обществените сътрудници са предложили за референтен интервал да се взимат съответните месеци на миналата година (например, март 2019 година по отношение на март 2020 г.), а другото предложение е било спадът да се пресмята на база 1/12 от приходите от продажби през 2019 година

Сред противоречивите въпроси е бил и каква документи ще е нужна за доказване на спада в продажбите. В последна сметка, е бил общопризнат методът съпоставката да се прави по отношение на същия интервал на миналата година.

Социалните сътрудници са били единомислещи по няколко основни оферти и тези: че е нужна смяна в Закона за изключителното състояние, където е заложена мярката 60/40 – съответствие, което прави Постановление на Министерски съвет неприложимо за голямата част от българските компании, изключително за микро-, дребните и междинните предприятия;

Да се сътвори обществен указател на фирмите, които ще бъдат подкрепени по силата на постановлението; да се облекчи оптимално размерът документи, нужен за кандидатстване за компенсации; да се уточняват част от текстовете в постановлението, тъй че да няма благоприятни условия за странични тълкувания;

Постановлението е единствено една от антикризисните ограничения, по тази причина е належащо незабавно създаване и приемане на повсеместен антикризисен проект, комплекс от ограничения в поддръжка на стопанската система, в средносрочен и дълготраен проект.

До обяд на утрешния ден (29 март, неделя) членовете на НСТС ще изпратят писмените си бележки и оферти, за прецизиране на текстовете в Постановлението, а в понеделник (30 март) на изключително съвещание на Министерския съвет, то ще бъде дефинитивно признато, с цел да може оптимално бързо компаниите да имат опция да се възползват от опциите за компенсиране на техните загуби, подбудени от рецесията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР